Opnieuw een kraanvogelkuiken in vallei van de Zwarte Beek

Een van de meest spectaculaire nieuwkomers in onze Vlaamse natuur zijn de broedende kraanvogels. Ieder jaar trekken er honderden met veel klepperkabaal over de regio maar vorig jaar bleef er ook een koppeltje in de Vallei van de Zwarte Beek achter om hier te broeden.

Dat is heel bijzonder omdat de vogels zeer veeleisend zijn voor hun broedhabitat. Dat moet een nat veengebied zijn met zones waar het water minimaal 10 cm diep is maar best dieper. De vogels willen ook absoluut niet gestoord worden. Een perimeter van 500 meter is een minimum.

Het koppeltje dat vorig jaar bleef broeden kreeg twee kuikens en die werden Gru en Dru genoemd. Consulent Vallei van de Zwarte Beek Christof Van Ackere legt ons uit dat het gebruikelijk is dat kraanvogels weerkeren naar hun nestplaats van het jaar voordien.

Dat gebeurde ook. In februari waren de twee kranen terug en dat leverde opnieuw een kuiken op. Door het droge en warme voorjaar kwam het ei uit ergens halfweg april. De kraanvogelwacht die een oogje in het zeil hield, zag begin mei één kuiken. De eerste drie maanden zijn cruciaal om de jonge vogel te laten overleven maar die periode hebben we ondertussen achter de rug. Het kuiken is stevig gegroeid en vliegt al uit, samen met de ouders.

De kraanvogels blijven waarschijnlijk tot oktober in de buurt van de broedplaats en trekken daarna naar het zuiden om te overwinteren. Al is het ook mogelijk dat ze hier blijven overwinteren of tijdelijke uitstapjes maken naar Duitsland.

Gru en Dru bleven vorig jaar tot september in de Vallei van de Zwarte Beek. Daarna trokken ze naar Nederland en vermoedelijk Duitsland. In december keerden de ouders met de 2 jongen nog eens terug naar de vallei en zijn toen drie weken gebleven. Eind februari keerden ze weer met nog 1 jong, Dru. Gru werd allicht al eerder zelfstandig. Dru moest het nest verlaten toen de ouders aan een nieuwe broedperiode begonnen. De laatste weken wordt regelmatig een kraanvogel opgemerkt in Veerle-Laakdal, mogelijk is dit één van de kuikens van vorig jaar, maar zeker is dat niet.

Belang van natte natuur

Het is geen toeval dat kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek neerstrijken. De voorbije decennia hebben vele vrijwilligers en professionelen van Natuurpunt en Vlaamse overheid hier hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen. Dankzij een aangepast beheer vinden de kraanvogels hier voldoende voedsel en is er genoeg beschutting om een nest te maken. 

In Ierland is er dit jaar voor het eerst een succesvol broedgeval waar twee jongen groot gebracht zijn. In Nederland broeden al enkele jaren kraanvogels. Dit jaar is er voor het eerst gebroed in de Mariapeel, in Nederlands Limburg en dat is vlakbij de Vallei van de Zwarte Beek. In Duitsland  was er een nest met drie eieren en zijn er ook drie jongen groot gebracht, wat uitzonderlijk veel is voor kraanvogels.

Je kan hieronder twee filmpjes zien over de kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek. Het eerste filmpje gaat over het broedsel van dit jaar. In het tweede filmpje zie je Dru en Gru als opgroeiende kranen.

Geef een reactie