Diest legt gescheiden riolering aan in stationsomgeving


De werken om de stationsomgeving in Diest volledig opnieuw in te richten zijn al een tijdje aan de gang. Vanaf 1 augustus gaan die werken een nieuwe en belangrijke fase in. De riolering onder de Turnhoutsebaan en het Stationsplein is versleten en wordt vervangen. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel waar afvalwater en regenwater apart worden afgevoerd.

De werken gaan in totaal 11 maanden duren maar ze worden opgedeeld in drie fases.

In een eerste fase wordt er gewerkt ter hoogte van het nieuwe busstation. Die werken duren tot ongeveer half oktober. In die fase blijft het Stationsplein bereikbaar om treinreizigers te brengen en op te halen.

In de tweede fase wordt de riolering aangelegd van het Stationsplein tot aan de Antwerpsestraat. Tijdens die fase wordt er een archeologisch onderzoek uitgevoerd op dat Stationsplein. Dat betekent dat het plein onbereikbaar is voor gemotoriseerd verkeer. Reizigers brengen en ophalen kan via een kiss&ride zone op de pendelparking.

De derde fase loopt van januari 2023 tot aan het bouwverlof in juli 2023. Er wordt dan gewerkt aan het Stationsplein zelf. Ook dan moet je reizigers brengen en ophalen via de kiss&ride zone op de pendelparking.

Tijdens de volledige duur van de werken is in feite enkel plaatselijk verkeer mogelijk op de Turnhoutsebaan. Voor doorgaand verkeer wordt een omleiding voorzien via de Fort Leopoldlaan, naar de Citadellaan tot aan de rotonde en zo terug naar de Turnhoutsebaan.

Schepen van openbare werken in Diest Bart Stals legt in het kader van de heraanleg van de ganse site een belangrijke ecologische klemtoon. In de stationsomgeving wordt 1800m² of zo’n 26% van de oppervlakte onthard. Er komen groenpartijen en bomen in de plaats. Het regenwater wordt opgevangen en afgevoerd via poreuze buizen. Dat laat toe om het afgevoerde water te infiltreren en te bufferen. Het afvalwater tenslotte, wordt naar het zuiveringsstation afgevoerd waar het volledig gezuiverd wordt en daarna wordt het in de Demer geloosd.

One comment

  • Deze werken zijn een normaal vervolg op de aanleg van het nieuwe busstation. Ik hoop dat de Turnhoutsebaan nog veilig kan aangelegd worden voor de fietsers. Men heeft m.i. de perronnetjes aan de bushaltes wel heel ruim genomen. Hopelijk blijft het een veilige weg voor alle weggebruikers.

Geef een reactie