Straffe talenten op het podium bij Grote Prijs Vermarc in Schoonderbuken

Schoonderbuken heeft een bijzonder rijk kermiskoersverleden. Een paar decennia geleden duurde die kermis een volle week en er waren bijna dagelijks wielerwedstrijden. Waar veel gekoerst wordt komt ook talent bovendrijven. Valentijn “Lesley” Wyseur en Guido Van Calster zijn allicht de twee bekendste namen.

Vorig jaar konden de organisatoren in Schoonderbuken de slotrit van de Grote Prijs Vermarc voor juniors binnenhalen. Dat lukte dit jaar opnieuw en die slotrit heeft ondertussen een eigen naamsponsor. Koetshof, het bedrijf van Lesley Wyseur dat gespecialiseerd is in historisch bouwmateriaal, geeft op die manier iets terug aan de lokale gemeenschap waar hij jarenlang sportief hoog kon scoren.

De Lesley overhandigde vorig jaar de bloemen en dat deed hij dit jaar opnieuw. Hij kreeg maandagmiddag assistentie van Guido Van Calster. Die was profrenner van 1978 tot 1989. Van Calster won onder meer ritten in de Ronde van de Middellandse Zee, de Dauphiné Libéré, de Ronde van Romandië, de Ronde van België, de Ronde van Spanje en de Vuelta Castillo Y Leon. Hij werd in 1986 in Schoonderbuken tweede na meervoudig tourwinnaar Laurent Fignon. Na zijn profcarrière werd Guido Van Calster motard in de koers, onder meer voor Sporza.

Het werd maandagnamiddag overigens een bikkelharde koers in Schoonderbuken. Brent Deltombe van Avia-Rudyco Cycling Team pakte uiteindelijk de dagzege. Hij poefte op 500 meter van de streep weg van zijn medevluchter Milan De Ceuster van Acrog Tormans. Brent won ook de witte trui van beste jongere. Alles op de grote plaat gelegd en op de macht weg gereden, vertelde hij na de aankomst. Dat geloven wij graag. Op het podium nam de jonge atleet een soort bokserspose aan. Een jongeman met karakter, talent en een vleugje humor en speelsheid. Dat is een combinatie die we wel meer zien bij de toppers in het wielrennen vandaag. We gaan daar nog van horen.

Het eindklassement van de driedaagse was voor Bert Bolle van CT Luc Wallaeys. Bolle reed eerder dit jaar ook al de Strade Bianche met de Black Bullets, dat is een project van Cycling Vlaanderen om jonge talenten ervaring te laten opdoen in internationale wedstrijden.

De tweede plaats in dat algemene klassement was voor Jonatan Abudraham, lid van het Israëlische nationale team. Derde werd Arno Vanhaecke van CT Luc Wallaeys.

Het bergklassement werd gewonnen door Thomas Vuerinckx van Acrog-Tormans. Romain Dierick van Avia-Rudyco Cycling team mocht de oranje trui van het knelspurtklassement mee naar huis nemen maar dat was minder evident dan het lijkt. De jongeman is namelijk boomlang en dat leverde een paar hilarische momenten op tijdens de podiumceremonie.

Geef een reactie