Burgemeester Rutten vraagt hulp aan defensie voor brand in WZC Sint-Rochus

Burgemeester Gwendolyn Rutten is vrijdagnacht terug gekeerd uit vakantie om de hulpverlening van de brand in het WZC Sint-Rochus te coördineren. De burgemeester van Aarschot kan ondertussen bevestigen dat alle bewoners onderdak hebben gevonden. Een aantal mensen konden bij vrienden of familie terecht. Dokter Haenen van de federale gezondheidsinspectie noodopvang kon alle anderen onderbrengen in de ziekenhuizen van Hasselt, Leuven en Antwerpen. Daarbij zijn de leefgroepen zoveel mogelijk behouden en ook het personeel verhuist mee naar dat nieuwe verblijf.

Gwendolyn Rutten heeft ook hulp gevraagd en gekregen bij defensie. Dat gebeurde ook al eerder tijdens de pandemie. De burgemeester benadrukt dat de ramp nog veel erger had kunnen zijn. Dankzij de snelle en massale hulpverlening van federale, Vlaamse en lokale instanties is veel menselijk leed en materiële schade voorkomen.

Het is nu wachten tot het gebouw wordt vrijgegeven. Onder meer de gasleidingen en de elektriciteitsleidingen moeten nagekeken worden. Pas daarna kan een relevant beeld gevormd worden van de schade en de toestand van het gebouw. Op basis daarvan wordt een plan opgemaakt om de mensen terug te laten keren naar hun vertrouwde kamer. Voor een aantal mensen zal dat wat meer tijd in beslag nemen. Zij kunnen tijdelijk naar een WZC in de buurt.

Over de omvang, aanleiding en oorzaken van de brand kan en mag burgemeester Rutten voorlopig niks zeggen. Het strafonderzoek wordt gevoerd door het parket van Leuven.

Geef een reactie