Kermis in Scherpenheuvel twee dagen vroeger gestart

Scherpenheuvel heeft, overigens geheel terecht, een stevige kermisreputatie. Die kermis start dit jaar, zowel in Scherpenheuvel als in Schoonderbuken, op de nationale feestdag. Dat is twee dagen vroeger dan wat de traditie al decennialang bepaalt.

Tijdens de openingsreceptie van de kermis bleek dat die vervroegde start een compromis is tussen de vraag van de foorkramers om de kermis op te rekken naar drie weken en de aandacht van het stadsbestuur voor het draagvlak daarvoor bij de inwoners.

Woordvoerder van de foorkramers Ronny Judong legde die vraag tijdens de speech van burgemeester Manu Claes enigszins ongenuanceerd opnieuw op tafel. Die pareerde dat echter handig en schoof de discussie op naar de toekomst. De burgemeester bevestigde verder dat het stadsbestuur de volgende jaren de standgelden voor de foorkramers niet zal verhogen.

In zijn speech kwam burgemeester Manu Claes verder met een duidelijk standpunt. “De kermis moet in het centrum van een gemeente staan”, zei hij. “Als de mensen er moeten naar toe rijden doen velen dat allicht niet.” Daarmee leek Claes te verwijzen naar het merkwaardige verloop van de kermis in Diest. De grote attracties werden daar op een aparte locatie buiten het centrum geplaatst. Hier kwam vervolgens nauwelijks volk naartoe wat een paar foorkramers al na twee dagen inspireerde om de zaak snel op te breken. Toen een van de resterende foorkramers ook nog eens te maken kreeg met ernstig vandalisme hielden ook de anderen het voor bekeken. De kleinere attracties bleven enigszins ontheemd verder draaien in het centrum.

Manu Claes benadrukte ook expliciet dat de kermis welkom is in Scherpenheuvel. Voor de horeca zijn het gouden weken en ook de inwoners appreciëren volgens Claes de kermis.

De stads- en veiligheidsdiensten doen er ook alles aan om de organisatie piekfijn te laten verlopen. De foorkramers drukten tijdens de receptie hun appreciatie uit voor die inzet. Onder meer voor de coördinator kermisverantwoordelijke Hans Houtmeyers

De kermis heeft uiteraard ook nogal wat consequenties. Onder meer de verkeerssituatie is complex, het centrum is slechter bereikbaar en de politiediensten moeten extra mensen inzetten. Tijdens de kermis is dit jaar voor het eerst ook de wekelijkse markt twee zaterdagen na mekaar afgeschaft.

Je vindt alle informatie over de kermis chronologisch opgelijst op deze pagina: https://holahageland.net/scherpenheuvel-kermis-2022/

Wij maken ook een aantal fotoreportages over de tofste momenten:

  • zondag 24.07 – 15 uur: concert van harmonie OLV
  • maandag 25.07 13.30: Vermarc Cycling Classic
  • maandag 25.07 – 16 uur: Disneyfiguren
  • dinsdag 26.07 – 19.00 uur: optreden Jettie Pallettie
  • donderdag 28.07 – 18.00 uur: Lolands cocktailbar
  • maandag 01.08 – 19.00 uur: beertjes werpen

Geef een reactie