Waterpeil van Het Vinne dramatisch laag

De tropische temperaturen hebben een manifeste impact op de natuur. In het provinciaal domein Het Vinne is het waterpeil van het meer dramatisch laag gezakt. Domeinbeheerder Liesbet Cox legt aan VRT NWS uit dat dit fenomeen een gevolg is van de combinatie van extreem hoge temperaturen, de droogte en de enorme oppervlakte van het meer. Het Vinne is het grootste meer van Vlaanderen.

Het is volgens Liesbet Cox niet ondenkbaar dat er zich, gezien de omstandigheden, bacteriën vormen in het water. Het team van Het Vinne kan nauwelijks maatregelen nemen om dat te voorkomen. Extra zuurstof in het water pompen of een deining veroorzaken kunnen helpen maar ook dat is door de gigantische oppervlakte van het meer niet efficiënt. Momenteel is er nog geen probleem. De toestand van het water wordt gemonitord. Als er bacteriën zouden ontstaan wordt er meteen gecommuniceerd.

Op de foto zie je Het Vinne in normale omstandigheden.

Fotocredits Provinciaal domein Het Vinne

Geef een reactie