Leuven heeft 34.000 liter water per dag nodig om jonge bomen te gieten

In Leuven werden recent heel veel jonge bomen geplant. Die hebben tijdens de eerste jaren veel water nog en met de huidige temperaturen is die nood nog veel explicieter. Daarom organiseren ze in Leuven momenteel extra gietbeurten. Er is zo’n 34.000 liter water per dag nodig om al die pasgeplante boompjes door de tropische zomer te helpen. Dat is overigens voor een groot gedeelte recuperatiewater.

De stad werkt al enkele jaren samen met  AB-Inbev, dat water van de productielijn afvoert en zuivert.  Sinds kort is er ook een samenwerking met bouwbedrijf Haex. Zij verzamelen het opgepompte water op de bouwwerf in een werfwatercontainer. Dat water is niet meer bruikbaar voor de mens, maar wel nog voor de bomen en bloemen.

Water voor bomen en bloementorens

Een ploeg van tien stadsmedewerkers trekt elke dag door de stad om de bomen water te geven. Per week gieten zij nu meer dan 200.000 liter water.  De pasgeplante bomen krijgen elk om de twee weken tussen de 100 en de 150 liter water. Enkel de bomen en de bloemen in de bloementorens worden begoten. Het water wordt niet gebruikt voor grassen en bloemperken. Die werden al preventief voorbereid op de zomerse hitte door bijvoorbeeld het gras wat langer te laten groeien en de bodem te verrijken met compost en houtschilfers.

De medewerkers van de groendienst starten door de warmte een uurtje vroeger met werken, en ze stoppen ook een uurtje eerder om zo het heetste moment van de dag te ontlopen.  Ze krijgen ook extra gekoeld water mee.

Geef een reactie