Geen volk en vandalisme doen foorkramers aan Den Amer vertrekken

De zes grote kermisattracties die op de site aan den Amer in Diest stonden, hebben vandaag gezamenlijk besloten om de zaak op te doeken. Dinsdagavond waren al die attracties alweer ingeladen. De kermis heeft voor hen exact vier dagen geduurd. Veel moeite voor niks dus. Voor een van hen, Tommie Renaut, werd het zelfs een zeer negatieve ervaring. Hij kreeg verschillende keren dieven op bezoek met heel wat schade als gevolg.

De opstelling van de kermis in het centrum van Diest is al jaren een probleem. De openlegging van de Demer en de ermee verbonden herinrichting van de Kaai nam eerder al wat beschikbare ruimte weg. De zomerterrassen beperken de mogelijkheden om grotere attracties op te stellen, opnieuw.

De consequentie was dat enkel kleinere kermisattracties nog een plaats konden hebben in het centrum van Diest. Op de regionale TV-zender ROB verduidelijkt bevoegd schepen Maurits Vande Reyde dat de uitbaters van de grotere kermismolens zelf met het alternatief kwamen om samen de site aan den Amer te gebruiken. Dat gebeurde vorig jaar ook al als gevolg van de maatregelen in het kader van de pandemie maar toen stond de ganse kermis op die plaats. Die zes uitbaters hadden uiteraard ook geen andere mogelijkheid. Het was een keuze voor die site of een week de zaak stil leggen.

Dat stil leggen is wat nu uiteindelijk toch gebeurt. Bij de opening van de kermis vorige vrijdag bleek al dat de mensen de moeite niet deden om naar een ongezellige parking af te zakken waar verder ook nauwelijks horeca in de buurt is. Twee uitbaters trokken snel hun conclusies. Zelfs met minimale kosten konden ze hun tijd niet rendabiliseren. Ze vertrokken na vorig weekend al meteen.

Tommie Renaut deed dat niet. De man stond met drie attracties op de site, de botsauto’s, de hoge glijbaan en de lambada. Tommie getuigt bij ROB dat hij twee opeenvolgende nachten dieven op bezoek kreeg. Die stalen geld en sleutels. Op de filmbeelden van ROB is ook te zien dat een ruit van een attractie kapot geslagen werd. Tommie Renaut vertrok dinsdag nog naar huis om alle schade te herstellen. Hij staat met diezelfde attracties vanaf volgende week donderdag op de kermis in Scherpenheuvel.

Schepen Vande Reyde kondigt aan dat hij naar volgend jaar toe gaat overleggen met de foorkramers om te bekijken hoe de zaak beter kan aangepakt worden. De kermis in het centrum gaat ondertussen wel door. Die attracties blijven nog tot en met maandag 18 juli staan.

Geef een reactie