Kaggevinne herdenkt gesneuvelde Britse en Canadese soldaten uit WO2

Kaggevinne heeft een bijzondere band met de tweede wereldoorlog. In 1940 werd een Bristol Blenheim IV uit de lucht geschoten door de beruchte Duitse nachtjager ‘Oberleutnant’ Hans Autenrieth. In 1943 werd ook nog een Short Sterling neergehaald boven de deelgemeente van Diest. Op het kerkhof van Kaggevinne worden tien graven verzorgd, waar gesneuvelde bemanningsleden van die toestellen begraven liggen.

Luc Swinnen pluisde die twee trieste feiten tot in het kleinste detail uit. Hij schreef er ook twee zeer goed gedocumenteerde boeken over en de auteur slaagde er uiteindelijk ook in om een reeks familieleden van de gesneuvelde militairen te traceren en te contacteren. Een aantal van hen kwamen daarna op bezoek in Kaggevinne en Luc Swinnen maakte er een traditie van om hen in zijn huis te trakteren op frietjes met biefstuk.

Ieder jaar in juni herdenken ze in Kaggevinne de feiten uit 190 en 1943. Dat gebeurt met een eucharistieviering en een optocht naar het kerkhof. Luc Swinnen geeft daar ook een korte speech waarin hij het belang van de inzet van de Britse en Canadese piloten beklemtoont. Die herdenking kreeg dit jaar een feestelijk kantje. NSB Kaggevinne bestaat namelijk 100 jaar en dat mocht gevierd worden. Het stadsbestuur van Diest zorgde voor een hapje en een drankje maar vreemd genoeg werd de politiek vertegenwoordigd door de Scherpenheuvelse schepen Kris Peetermans.

Geef een reactie