Emotionele dankviering voor bedevaartpaters Rene Gijbels en Andre Keppens

Vorige zaterdag werden pater René Gijbels en pater André Keppens gevierd in Scherpenheuvel. De twee Salvatorianen gingen tijdens de pandemie op rust waardoor er op dat moment geen gelegenheid was voor een viering.

Pater René en pater André hebben de afgelopen decennia een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Scherpenheuvel als bedevaartsoord. In 1973 vroeg de toenmalige pastoor van Scherpenheuvel aan de orde van Salvatorianen om de opvang van de bedevaarders mee te ondersteunen. De focus moest daarbij vooral liggen op de jeugd. Er kwamen op dat moment drie Salvatorianen in Scherpenheuvel wonen, waaronder pater René en pater André.

Goedkope overnachting was op dat moment een probleem voor de bedevaartgroepen. De twee paters losten dat op met de bouw van het bezinningshuis Salvator. Dat werd in het park achter het Peeterskasteel gebouwd. Bij de opening van De Pelgrim in het oude klooster van de zusters Ursulinen werd Salvator overbodig. Het centrum raakte in verval en werd enkele jaren geleden afgebroken.

Pater René was niet alleen betrokken bij de opvang van de bedevaarders. Hij was ook lange tijd proost van verschillende jeugdverenigingen in Scheerpenheuvel, onder meer bij jeugdhuis ‘t Boemelke en bij chiro Scherpenheuvel. René Gijbels was ook een zeer verdienstelijk veldloper.

Ook pater André had naast de bedevaart een aantal andere engagementen. Hij was lange tijd proost van de Boerenbond en hij werd in 1996 aangesteld als residerend pastoor in deelgemeente Schoonderbuken.

In de afscheidsviering ging deken en pastoor van Scherpenheuvel Luc Van Hilst voor. Beide paters kregen de zegen van het historische Mariabeeld. Tijdens de receptie in de Pelgrim waren nogal wat vrienden van de twee Salvatorianen aanwezig. Die waren daar niet op voorhand over ingelicht. Om dat klaar te krijgen was zaakvoerder van AVEVE Scherpenheuvel André Claes een paar dagen persoonlijk de mensen thuis gaan uitnodigen. Dat maakte bij de twee paters toch wel wat emoties los.

Geef een reactie