Omleiding op basis van lussensysteem zorgt voor ergernis en gevaarlijke situaties

Op verschillende Facebookgroepen worden momenteel lange discussies gevoerd over de omleidingen naar aanleiding van de werken voor de heraanleg van de Diestsesteenweg en de Mannenberg, tussen het WZC St.-Jozef in Rillaar en (op dit moment) het kruispunt met de (Oude) Tiensebaan.

De belangrijkste ergernis heeft te maken met het verbod om Hoensberg/Groenhoef en de Miskruisstraat in te rijden, richting Schoonderbuken en Scherpenheuvel. Op beide straten stond dinsdagmiddag om 13 uur inderdaad een verbodsbord. Het verbod is ook absoluut, er is geen indicatie dat plaatselijk verkeer wel mag doorrijden.
Allicht heeft dat te maken met de organisatie van een omleiding op basis van een lussensysteem. Vanuit Rillaar, richting Scherpenheuvel, loopt die lus over de noordzijde. Vanuit Scherpenheuvel, richting Rillaar, gebeurt dat via de zuidzijde. De planner van dienst heeft die lussen zeer strikt toegepast.

Signalisatie niet altijd duidelijk

De lussen leiden echter tot verrassende situaties. Wie in het centrum van Rillaar richting Scherpenheuvel wil rijden, moet via Molendreef – Maasstraat – Engelenberg naar Weg Messelbroek richting Zichem of via de Tiensestraat richting Basilieklaan. Het is echter perfect mogelijk en ook toegelaten om de Schoonderbukenweg te nemen. Voor de inwoners van Schoonderbuken is dat zelfs een meer logische oplossing. De verkeersborden in Rillaar zijn daar ook niet duidelijk over. Die geven weliswaar Scherpenheuvel-Zichem aan maar het is niet duidelijk wat er gebeurt als je toch de Schoonderbukenweg neemt. Er ontbreekt ook een toeleiding naar de E314. Die lijkt ons perfect mogelijk via de zuidkant.
Pas helemaal aan het einde van de Schoonderbukenweg worden bestuurders in de huidige situatie geconfronteerd met het absolute verbod om de Schransstraat over te steken, om via Hoensberg/Groenhoef richting Schoonderbuken en Scherpenheuvel te rijden. Links afslaan mag wel maar enkel voor plaatselijk verkeer. Als je dat doet kom je midden de werfzone terecht, onder meer op de plaats waar de aannemer een dumpzone heeft gemaakt voor het afgeschraapte beton.

Verbod Hoensberg/Groenhoef
Werfzone Schransstraat
Verbod Miskruis
Bestuurders negeren verbod

Wie de situatie even nuchter bekijkt zou kunnen opteren om kort rechtsaf te gaan om daarna onmiddellijk links de Miskruisstraat te nemen. Maar ook daar staat een verbodsbord, zonder uitzonderingen. Wie het correct wil spelen heeft dus twee opties. Terugkeren naar het centrum van Rillaar of via de E314 naar Bekkevoort en daarna naar Scherpenheuvel of Schoonderbuken rijden. De praktijk ziet er echter enigszins anders uit. De verbodsborden hebben soms vreemde of zelfs gevaarlijke gevolgen. Wij zagen vanmiddag bestuurders gewoon doorrijden. Verbodsbord of geen verbodsbord. Maar we zagen ook mensen twijfelen of ze al dan niet het verbod zouden negeren. Dat leidde in een aantal gevallen tot vreemde risicovolle rijbewegingen.

Voor wie uit de richting Tielt komt of wie de autoweg E314 verlaat en richting Scherpenheuvel of Schoonderbuken moet, is de situatie identiek. De enige correcte optie is om de Schoonderbukenweg naar Rillaar te nemen en daar dan aan te sluiten op de noordelijke omleiding zoals hierboven aangegeven. Al lijkt dat niet altijd even logisch. Stel je een situatie voor waarin een bestuurder vanuit Tielt naar het Miskruis moet. Die moet dan in principe een stuk van de zuidelijke omleiding nemen tot in Rillaar, waar hij of zij de aansluiting kan maken op de noordelijke omleiding om dan in Scherpenheuvel weer in te haken op de zuidelijke omleiding.

Zwaar verkeer dat richting Scherpenheuvel of Rillaar moet, wordt omgeleid via de E314 naar de afritten Bekkevoort en Aarschot. Of ten minste, dat zou zo moeten gebeuren. Een korte observatie op de Schransstraat leert dat nogal wat vrachtwagenbestuurders die omleiding gewoon negeren. Ook dat zorgt voor gevaarlijke situaties en chaos.

Sluipverkeer in de Langestraat gevaarlijk voor fietsers

We hebben ook die noordelijke omleiding even getest. De signalisatie is niet overal even opportuun opgesteld maar met enige goodwill moet dat lukken.

Voor fietsers loopt de omleiding overigens over een andere, rustige weg. Dat is verstandig, ten minste, als er geen sluipverkeer zou zijn.

De Langestraat in Rillaar werd dinsdagmiddag door een stroom personenwagens druk gebruikt als alternatief voor de omleiding. De zin daarvan is niet altijd even duidelijk. Het is niet korter, het veroorzaakt een gevaarlijke situatie voor fietsers maar de straat is ook veel te smal voor sluipverkeer dat uit beide richtingen kwam.

3 comments

  • Enorm veel bestuurders negeren het verbodsbord aan miskruisstraat. Hoe kan het anders dat er zoveel wagen van onder naar boven rijden in de houwaartstraat?

  • Alle omleidingen zijn toch klaar en duidelijk aangeven op de website van Scherpenheuvel-Zichem, waarom hebben er dan zoveel mensen problemen, voor die enkele weken die ze moeten omrijden. Kunnen zij geen kaart meer lezen?

  • Ik heb dinsdag voormiddag geprobeerd om bij Verstreken te geraken ,het is me niet gelukt , de toegangswegen waren alle afgesloten .Zichem is mijn thuislocatie.

Geef een reactie