Oehoe die in Leuven stierf werd als jonge uil in Averbode vrij gelaten

Niet alleen in Diest was er vorige week dramatisch nieuws over vogels. Ook in Leuven was er een onverwacht triest voorval met het overlijden van de mannelijke oehoe en de verdwijning van het vrouwtje. Dat levert nu echter een verrassende conclusie op.

Er verbleef al enige tijd een familie oehoes in het centrum van de stad. Waar dat precies was, werd niet bekend gemaakt om de dieren bescherming te bieden. Oehoes zijn de grootste uilensoort en ze verblijven vaak jarenlang op dezelfde plaats. Dat ze voor een stadscentrum kiezen is echter hoogst uitzonderlijk.

Vorige vrijdag werd het mannetje dood aangetroffen onder het nest. Het vrouwtje was al enkele dagen niet meer op komen dagen. De drie oehoekuikens waren wel nog in leven maar ze waren zeer verzwakt en ondervoed.

Twee jonge uilen waren ook uit het nest gevallen. De drie kuikens zijn naar het vogelopvangcentrum in Heusden-Zolder gebracht en ze zouden een relatief grote kans maken om het toch te redden.

Het overlijden van vader uil zorgt nu wel voor extra informatie over de oehoes omdat het dier geringd was. Het mannetje is in Geel geboren in 2020. Het beestje was daar zelf ook uit het nest gevallen. Na verzorging werd de uil vrij gelaten in Averbode maar hij heeft daarna opnieuw gekozen om in een stedelijke omgeving te gaan leven.

Onderzoekers van het Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen gaan er nu van uit dat uilen die in een stedelijke omgeving geboren worden, instinctief zelf ook opnieuw kiezen om in de stad te gaan wonen. Als de drie jonge oehoes het halen, is de kans dus groot dat ook zij terugkeren naar een stadscentrum.

Geef een reactie