Ooievaaarsjongen en torenvalkkuikens krijgen ring

In de omgeving van de broedpaal aan het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek zijn vorige zaterdag de twee nog levende ooievaarsjongen geringd. Dat blijft uiteraard een fijn moment en het is vooral een knappe bekroning van het werk dat het vrijwilligersteam van het centrum verricht. Zij doen al jarenlang goed onderbouwde inspanningen om een aantal bedreigde soorten een habitat te bieden waar ze zich opnieuw kunnen vestigen en voortplanten.

Makkelijk is dat allesbehalve. De natuur blijft een bikkelharde realiteit. Vorig weekend zorgden de zware stortregens ervoor dat twee van de vier ooievaarsjongen die in het nest zaten, stierven. Allicht waren ze uitgeput door de extreem zware regenval en de onmogelijkheid voor de ouders om eten aan te voeren.

Toch kan het team van het Webbekoms Broek steeds meer successen noteren. Niet alleen de ooievaarsjongen werden zaterdag geringd. Ook vijf torenvalkkuikens die in de zelfde weide als de ooievaars zitten, kregen een ring aan. De jonge slechtvalk op de sint-Sulpitiuskerk kon niet geringd worden omdat het diertje klaar was om uit te vliegen.

Het was lang onduidelijk waar die torenvalken hun broedplaatsen hadden maar deze lente werden er een paar gevonden. Onder meer in een nis van de Sint-Sulpitiuskerk. Dat had nog een extra voordeel want de duivenpopulatie die daar echt voor overlast zorgt, verminderde substantieel.

Geef een reactie