Broedplaatsen slechtvalken gevonden in Diest en Lummen

Zowel in het Schulens Broek als in het Webbekoms Broek overwinteren slechtvalken. Een aantal waarnemers kennen de plaatsen waar deze roofvogels tijdens de winter verblijven maar waar ze broeden was tot nu toe niet bekend. Vorig jaar ging een groep vrijwilligers op zoek naar die broedplaatsen. Ze concentreerden zich daarbij vooral op de kerktorens in de omgeving maar dat leverde niks op.

De zoektocht ging dit jaar verder en nu hadden de waarnemers meer succes. Een van de geringde slechtvalken werd vaak opgemerkt aan de kerk van Lummen. Daar bleek het dier uiteindelijk ook te broeden maar dat gebeurde op een erg slordige manier waardoor succes eigenlijk uitgesloten was. De vogel legde de eieren gewoon in de dakgoot.

Ook in Diest werd dit jaar een broedplaats gevonden in een nis van de Sint-Sulpitiuskerk. Dat leverde meer succes op want een waarnemer kon een jonge slechtvalk observeren die bijna klaar was om uit te vliegen. De locatie van deze slechtvalk had nog een ander positief effect. Sint-Sulpitius heeft te kampen met bijzonder veel overlast door duiven. Tijdens het verblijf van de slechtvalken op de broedplaats is die overlast gedaald met meer dan 50%.

Op de onderste foto kan je een slechtvalk zien die met een prooi op weg is naar het nest op de Sint-Sulpitiuskerk.

Het plan om zaden te verspreiden dat de duiven onvruchtbaar zou maken wordt daardoor misschien herzien. Men overweegt nu om een nestkast voor de slechtvalken te plaatsen, een idee dat natuurgids Luc Cieters alvast een veel betere optie vindt.


Geef een reactie