Sterk deelnemersveld voor Dwars door het Hageland dat zich vastankert in Diest

De wedstrijdorganisator van Dwars door het Hageland Nick Nuyens heeft opnieuw een belangrijke stap gezet voor de verdere uitbouw van deze iconische koers. De naamsponsor, Duracell Batteries, verlengt het contract met Nuyens met drie jaar. Plant Manager van Duracell Jan Casteels liet er geen twijfel over bestaan dat het partnership met Dwars door het Hageland belangrijk is voor het bedrijf. Duracell heeft vorig jaar 35 mensen nieuw aangeworven en dat hebben ze deels aan dat partnership te danken. Dit jaar heeft Duracell al 36 nieuwe werknemers in dienst genomen en ze zijn nog op zoek naar 15, meestal technische profielen.

De jobsite van Duracell kan je hier bekijken: https://www.duracelljobs.be/

Tegelijkertijd heeft ook het stadsbestuur van Diest de samenwerking met Nick Nuyens verlengd tot het einde van de huidige legislatuur in 2024. Dwars door het Hageland komt dus de volgende drie jaar zeker aan op de citadel. Daar hangt nochtans een stevig kostenplaatje aan. Het bestuur in Diest betaalt ondertussen al 75.000 euro per jaar voor die aankomst. Dat is veel meer dan wat oorspronkelijk was gebudgetteerd maar volgens schepen van sport Rick Brans is de wedstrijd ondertussen ook sterk geëvolueerd. Vorig jaar kwam de wedstrijd voor vrouwen erbij en dit jaar wordt daags na de wedstrijd een gravelevenement georganiseerd dat allicht honderden deelnemers naar Diest zal brengen. De wedstrijd komt ook een gans weekend aan bod op Sporza-TV. De wedstrijd van de mannen gaat bijna integraal rechtsreeks op het scherm op zaterdag. ‘s Zondags is er een samenvatting van de wedstrijd van de vrouwen.

Nick Nuyens stelde vandaag de editie 2022 van DDHH voor in de gebouwen van Duracell in Aarschot. Wat opvalt is dat het parcours identiek blijft aan dat van vorig jaar. Nuyens opteerde toen voor een lange lus tussen Diest en Aarschot en een korte lus rond Diest. De lange aanloop door het Hageland die in de eerste vijf edities van de wedstrijd werd gereden, verdween om het risico op de verspreiding van corona te beperken. Dat risico is vandaag veel kleiner maar de aanloop door het Hageland wordt dus niet opnieuw geïntegreerd. Het is evident dat de organisatie van de wedstrijd op die manier veel eenvoudiger is omdat het traject beperkter is. Bij de mensen die het allemaal in de praktijk moeten waarmaken kunnen door die keuze meer automatismen worden opgebouwd.

Nick Nuyens organiseerde vorig jaar voor het eerst een editie van DDHH voor vrouwen. De vrouwenwedstrijd kreeg overigens een andere naamsponsor. Dat is de IT bedrijvengroep Elmos met hoofdzetel in Mechelen. De dames mochten in 2021 voor de heren starten maar dat is dit jaar anders. De Elmos Dwars door het Hageland start pas om 14.15 uur en daardoor is de finish ook pas ingepland om 18.30 uur. In die tijdsspanne rijden de dames 122 kilometer waarvan 36 kilometer off road met drie passages over de citadel

De wedstrijd van de heren start om 11.10 uur en de aankomst is al voorzien om 15.30 uur. De heren rijden 178 kilometer waarvan 42 kilometer off road met vier passages over de citadel.

Sterk deelnemersveld

Het deelnemersveld ziet er dit jaar stevig gestoffeerd uit en dat is niet evident. In Nederland vindt de ZLM Tour plaats en veel toprenners bereiden de Tour voor in de Franse Dauphiné. Er komen zes World Tour teams, zes Pro-teams en zes continentale teams aan de start.

Lotto-Soudal komt met een wel erg sterke ploeg naar het Hageland. Het is duidelijk dat zij punten willen scoren voor de UCI ranking. Op de voorlopige deelnemerslijst staan Arnaud De Lie, Victor Campenaerts, Cedric Beullens, Frederik Frison, Roger Kluge, Tim Wellens en Florian Vermeersch.

Quick-Step Alpha Vinyl doet eigenlijk niet onder voor dat Lottogeweld. Zij sturen Yves lampaert, vorig jaar nog tweede, Florian Senechal, Pieter Serry, Stijn Steels, Zdenek Stybar, Bert Van Lerberghe en Stan Van Tricht.

Intermarché Wanty Goubert heeft uiteraard thuisrijder Quinten Hermans aangeduid maar met Dimitri Claeys, Aime De Gendt, Taco Van Der Hoorn, Corné Van Kessel, Kevin Van Melsen en Boy Van Poppel staat ook daar een zeer sterk team aan de startlijn in Aarschot.

Andere opvallende namen zijn de winnaar van vorig jaar Rasmus Tiller (Uno X), de winnaar van de editie in 2019 en streekrenner Kenneth Van Bilsen (Cofidis) Sep Van Marcke, Tom Van Asbroeck en Rick Zabel van Israel Premier Tech, Alvaro Hodeg en Pascal Ackermann van UAE, Oscar Riesebeek en Guillaume Van Keirsbulck van Alpecin-Fenix, Connor Swift en Amaury Capiot van Arkea Samsic en uiteraard Thibau Nys van Baloise Trek Lions.

Bij de dames rijden 120 rensters mee, verdeeld over 20 ploegen van 6. De belangrijkste teams zijn AG Insurance – NXTG, Lotto-Soudal Ladies met Mieke Docx, Plantur-Pura met Sanne Cant, Yara Kastelijn en Inge Van Der Heijden, Team Coop-Hitec Products, Valcar Travel&Services met Arzuffi en Consonni, Vondelmolen-De Ceuster met Ellen Van Loy, Suzanne Verhoeven en Laura Verdonschot en Proximus – Alphamotorhomes – Doltcini.

Geen Team SD-Worx dus, waardoor we de winnares van vorig jaar , Chantal van den Broek Blaak maar ook Lotte Kopecky moeten missen. SD-Worx rijdt op het moment van DDHH de Women’s Tour in Groot-Brittanië.

Gravelrace

Nieuw dit jaar is de gravelrace Dwars door het Hageland Gravel op zondag 12 juni. Gravelfanaten kunnen kiezen uit een parcours van 60 km, 90 km of 120 km over de onverharde stroken uit de wedstrijd maar aangevuld met een reeks bijkomende stroken die niet meteen geschikt zijn voor de profrace. Op de site van de citadel in Diest is een afterbike party met gerechten van TV-kok Jeroen De Pauw. Je kan er ook gravelbikes testen.

Alle info vind je via http://www.dwarsdoorhethagelandgravel.be

Geef een reactie