Fluvius versterkt elektriciteitsnet en maakt Hageland klaar voor energietransitie

Netbedrijf Fluvius legt momenteel de laatste hand aan de aansluiting van een nieuwe schakelpost in Bekkevoort. Die post is tegenover het voetbalterrein van VC Bekkevoort gebouwd. De schakelpost is nodig om het lokale elektriciteitsnet te versterken en meer duurzame energie toe te laten op het net.

Om de nieuwe schakelpost in te lussen in het bestaande elektriciteitsnet, trok Fluvius ruim 20 km nieuwe middenspanningskabels vanuit het ook al vernieuwde transformatorstation in Kersbeek.

Al sinds februari zijn aannemers APK en Besix in opdracht van Fluvius bezig met dit megaproject, met onder meer 18 boringen en tal van werfzones in Kortenaken, Glabbeek en Bekkevoort. Om de nieuwe schakelpost aan te sluiten op het lokale elektriciteitsnet, waren 20 km nieuwe middenspanningskabel nodig. Daarom waren de aannemers de afgelopen maanden vrijwel onafgebroken wel ergens in de drie gemeenten aan de slag. Om de stroomtoevoer steeds te waarborgen, leggen ze de voedingskabels naar een schakelpost altijd in een lus aan. Wanneer een van de kabels beschadigd raakt, bijvoorbeeld door graafwerken, kan de stroomvoorziening snel hersteld worden door de elektriciteit langs de andere kant van de lus te sturen.

Klaar voor meer hernieuwbare energie

Niet alleen de nieuwe schakelpost in Bekkevoort moet het lokale elektriciteitsnet versterken en klaar maken voor de energietransitie. Ook het transformatorstation in Kersbeek kreeg vorig jaar al een grondige opknapbeurt. Daar werd voor de eerste keer een nieuwe opstelling van de middensspanningsscellen toegepast die Fluvius stelselmatig in al de nieuwe transformatorstations zal invoeren. Dat nieuwe concept komt niet alleen de veiligheid in zo’n transformatorstation ten goede, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid aanzienlijk, waardoor er minder kans is op langdurige stroompannes. Samen met de nieuwe schakelpost is de regio zo klaar voor de omslag naar meer duurzame, hernieuwbare energie.

3,5 miljoen investering

Met de bouw en aansluiting van de nieuwe schakelpost is een investering van 3,5 miljoen euro gemoeid. Tegen eind juni moet de schakelpost actief zijn en worden de klanten in de buurt via die weg voorzien van elektriciteit.

De 820 schakelposten van Fluvius zijn onderdeel van de ruggengraat van het elektriciteitsnet in Vlaanderen. In die stations wordt de elektriciteit veilig verdeeld (of ‘geschakeld’) naar een reeks onderliggende elektriciteitsnetwerken, telkens aan een middenspanningsniveau van 10, 11, 12, 15 of 30 kilovolt. Hier en daar in Vlaanderen kan dat ook 36 en 70 kV zijn. Van daaruit voeden ze ons volledige elektriciteitsnet, tot in de woningen.

Geef een reactie