Leuven gaat Heuvelhofpark in Kessel-Lo opknappen

Het stadsbestuur van Leuven wil het Heuvelhofpark, dat ligt tussen de Diestsesteenweg, Leopold Beosierlaan, Kortrijksestraat en de Borstelsstraat in Kessel-Lo, opnieuw inrichten. Buurtbewoners en gebruikers worden betrokken bij de opmaak van de plannen. Het stadsbestuur hoopt in de zomer van 2023 te kunnen starten met de werken en deze af te ronden in het najaar van 2024.

Het Heuvelhofpark werd aangelegd in de 19e eeuw als een private tuin van een klein kasteeltje. In 1937 kocht de toenmalige gemeente Kessel-Lo het domein en stelde het park open voor iedereen. Vanaf de aankoop tot in 2016 diende het kasteel als gemeentehuis. In 2020 gaf de stad het een nieuwe bestemming als een onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers tussen 18 en 35 jaar. Een ander bijzonder gebouw in het park is het koetshuis. Dat renoveerde de stad in 2008 en biedt nu onderdak aan buitenschoolse kinderopvang.

Het park zelf is ook aan vernieuwing toe. Wanneer het hevig regent, kampt het met wateroverlast. Er is nood aan ruimte om te spelen, te sporten en elkaar te ontmoeten. En ze moeten ingrijpen om de levensduur van de bomen in het park te verlengen.

Inspraak van gebruikers

Voor het plan van de gedeeltelijke heraanleg stelde het stadsbestuur Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven aan. Zij organiseren op zaterdag 11 en maandag 13 juni wandelingen door het park om het gebruik en de behoeftes van de buurt in kaart te brengen. Op zaterdag is er ook een speciale kinderworkshop. Wie graag wil meewandelen, kan zich tot en met 8 juni inschrijven via leuven.be/heuvelhofpark

Voorwaarden

Het stadsbestuur stelde een aantal belangrijke voorwaarden op waar het ontwerp aan moet voldoen. Ze willen de wandelpaden en de verlichting vernieuwen en zo de toegankelijkheid voor minder mobiele mensen verhogen. Daarnaast moet er meer sport- en spelinfrastructuur komen en willen ze de vijver in het park opwaarderen. Verder moet er waar het kan ontharding komen zodat meer water opnieuw de grond in kan dringen. Het stadsbestuur bekijkt ook of ze het pleintje aan de Borstelsstraat kunnen ontharden, zodat het deel kan uitmaken van het park.

Om de levensduur van de bomen in het park te verlengen, moeten ze de zone rond hun wortels beter beschermen tegen betreding. Er worden verder kruiden, struiken en bloemenweides aangeplant.

Timing

Met de voorwaarden van de stad en de behoeftes van buurtbewoners en gebruikers van het park maakt het studiebureau een ontwerp op. Dat is vermoedelijk klaar tegen het einde van dit jaar. In de zomer van 2023 hoopt het stadsbestuur te kunnen beginnen met de werken. Deze duren vermoedelijk tot het najaar van 2024.

Geef een reactie