Halve Maan blijft ook in juni deels gesloten, vakantieperiode voorlopig onzeker

Het openluchtzwembad van het provinciedomein Halve Maan bleef in mei gesloten op maandag en dinsdag door een gebrek aan voldoende redders. Dat zal ook in juni het geval zijn. Met een capaciteit van 1.600 zwemmers zijn er constant 4 redders aan het bad nodig. Een redder kan echter niet de volledige arbeidstijd aan het bad staan en dus zijn er permanent meer dan 4 nodig. De maximumcapaciteit en de veiligheid in en rond een zwembad worden bepaald door de Vlarem- en arbeidswetgeving.

Ondanks een stevige wervingscampagne, onder meer via de eigen kanalen, de VDAB en de Vlaamse Reddersfederatie, vinden de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen te weinig redders om alle dagen van de week open te gaan.

De provincie blijft verder zoeken naar redders en hoopt die, voor de zomermaanden, te vinden bij jobstudenten.
​Onder dit voorbehoud zullen de openluchtzwembaden van Diest en Kessel-Lo tijdens juli en augustus alle dagen geopend zijn. Bij het uitvallen van redders zal er steeds naar vervanging worden gezocht, maar is het niet uitgesloten dat de openingstijden ook tijdens de vakantiemaanden zullen moeten worden aangepast.

​Volgens gedeputeerde voor de provinciedomeinen Ann Schevenels is redder een knelpuntberoep omwille van verschillende redenen. Naast de moeilijke uren, veel avond- en weekendwerk, en het imagoprobleem dragen redders ook een grote verantwoordelijkheid. Daar staat geen volwaardige verloning tegenover. Bovendien gaat het in de provinciale domeinen over seizoensarbeid. Er is slechts werkzekerheid voor 5 maanden, waar dat in de binnenzwembaden het volledige jaar is.

Geef een reactie