Ambiance tijdens Bekkefiejest met hoofdrol voor de hulpdiensten

Bekkevoort vierde vorig weekend feest. Dorpsfeest! Bekkefiejest.
Op vrijdagavond werd er gezongen, op zaterdag werden de homo universalissen van Bekkevoort gekozen, er was kinderanimatie en ‘s avonds waren er optredens. En op zondag stond er zowaar een honderden meters lange markt met een opmerkelijk straffe demo van de hulpdiensten in de regio.

Bekkefiejest was omwille van meerdere redenen opmerkelijk! De activiteiten werden niet ergens op een pleintje weg gemoffeld. Neen! De Staatsbaan werd gewoon een gans weekend afgesloten en het verkeer moest via een omleiding de passage van Leuven naar Diest en omgekeerd maken. Die Staatsbaan hakt het dorp al decennia lang in twee delen. De herinrichting ervan heeft de veiligheid in de dorpskern zeer zeker opgehoogd maar het blijft een litteken in de sociale osmose van Bekkevoort. Door die drukke weg gewoon een weekend terug te geven aan de inwoners kon die volkse dynamiek weer helemaal open bloeien. En dat is ook wat gebeurde. De sfeer zat er helemaal in en de mensen genoten.

Zo mogelijk nog opmerkelijker was de knappe ontplooiing van de hulpdiensten uit de regio. De politiezone met ondersteuning van de federale politie, de hulpverleningszone van de brandweer, de civiele bescherming en het Rode Kruis Vlaanderen pakten stevig uit. Vooral de politie deed dat op een zeer opmerkelijke manier en met massaal veel materiaal. Een gans wagenpark, fietsen, een waterkanon, paarden, speur- en drugshonden en een droneteam.

Commissaris Kurt Marcoen had daar een opvallende en duidelijke onderbouwing voor. Het is volgens commissaris Marcoen belangrijk om alle aspecten van het politiewerk te tonen aan de bevolking. De perceptie van de mensen gaat momenteel nog te zeer uit van verbalisering. Het preventieve en constructieve luik en de bescherming en voorkoming komt te weinig aan bod, volgens Marcoen. Op open dagen zoals die in Bekkevoort kan de politie al die aspecten wel tonen en er is sociaal contact mogelijk in een ontspannen sfeer. Dat heeft een positieve impact op de relatie met de burgers. Kurt Marcoen ontwikkelt die redenering overigens in twee richtingen. Ook bij de politiemensen moet meer aandacht zijn voor de aspecten van de job die niet meteen gericht zijn op handhaving en verbalisering.

Geef een reactie