Stijgende vraag en minder aanvoer zetten voedselbanken in het Hageland onder druk

De voedselbanken in Vlaanderen komen in een moeilijk spanningsveld terecht. Steeds meer mensen die eerder iedere maand nog net de touwtjes aan mekaar konden binden, slagen daar niet langer in en komen bij de voedselbanken terecht. Aan de andere kant krijgen die voedselbanken substantieel minder steun. Zowel uit Europa als vanuit de voedingsindustrie droogt de toelevering op. Ook in het Hageland wordt de situatie erg delicaat.

Dinsdagochtend mocht een team van de voedselbank Sint-Vincentius in Zichem gratis een lading aardappelen gaan ophalen bij landbouwer Marc Derijk in Bekkevoort. François Thielens van Sint-Vincentius legt uit dat zulke schenkingen momenteel absoluut noodzakelijk zijn om de werking te blijven garanderen. In Zichem komen momenteel bijna 300 mensen langs om hun maandelijks pakket met voedingsproducten op te halen. De laatste paar maanden zijn er daar ongeveer tachtig bijgekomen.

Bij die groep nieuwkomers zijn uiteraard oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne maar er zijn ook opmerkelijk veel lokale mensen bij die echt tussen schip en wal geraken. De voedselbank in Zichem deelt in principe enkel pakketten uit aan mensen die via het OCMW komen. Op dit moment zijn er echter een aantal gezinnen die recent in moeilijkheden kwamen en de stap naar het OCMW (nog) niet gezet hebben. Psychologisch is dat niet makkelijk en vaak gaan ze ervan uit dat de situatie tijdelijk is. Ook voor die mensen proberen ze bij de voedselbank een oplossing te vinden.

Tegelijkertijd met de stijgende vraag voor hulp zien ze bij Sint-Vincentius de toevoer van hulpgoederen, zowel vanuit Europa als vanuit de voedingsindustrie, structureel dalen. Voorlopig kunnen ze bij de voedselbank de pakketten nog relatief op peil houden maar dat kan enkel dankzij giften zoals die van Marc Derijk. Als ook dat engagement (deels) zou opdrogen moeten ze bij Sint-Vincentius de voedselpakketten inkrimpen.

Geef een reactie