De Profploeg werkt in Diest aan een model van duurzame stadslogistiek

In januari 2022 selecteerde het agentschap VLAIO meer dan tachtig gemeenten in Vlaanderen die een beroep mogen doen op de Profploeg. Dat is een team van ervaren experten uit tien Vlaamse organisaties die de gemeenten advies gaan geven om hun centrum opnieuw meer leven in te blazen. Om in aanmerking te komen moesten die gemeenten duidelijk formuleren wat ze verwachten van dat expertenteam.
In onze regio mochten Diest, Beringen en Tessenderlo beroep doen op de Profploeg. Ze gingen ook alle drie in op die opportuniteit.
Ondertussen kwamen de bollebozen van de Profploeg een paar dagen rondstruinen in het centrum van Diest. Ze keken onder meer naar de leegstand, de mobiliteit, parkeergelegenheid, de inrichting van straten en pleintjes en het aanbod van de handelszaken. Al die data worden door de Universiteit Antwerpen in slimme modellen gestopt. Daarna volgt overleg met het lokale bestuur over de opportuniteiten en kansen die de experten zien.
Schepen van lokale economie Maurits Vande Reyde verduidelijkte gisteren in welke richting de voorstellen van de expertengroep gaan. Er wordt gewerkt wordt aan een ander model van duurzame stadslogistiek. Door de coronacrisis is het aantal pakjes dat aan huis geleverd wordt, spectaculair gestegen. Verwacht wordt dat die trend zich ook na de coronacrisis zal voortzetten. Voor lokale handelaars is dat een hele uitdaging. Bovendien zorgen al die huis-aan-huis-leveringen voor heel wat extra verkeer.
Leuven Levert
Om tot een concreet toepasbaar model voor Diest te komen baseert de Profploeg zich op het project Leuven Levert. Leuven en de buurgemeenten Lubbeek, Rotselaar, Holsbeek, Bierbeek, Haacht en Oud-Heverlee bouwen een state-of-the-art digitaal verdeelplatform. Via dat platform komen handelaars, klanten en logistieke spelers samen in een flow.
Alle bestellingen worden op het platform gegroepeerd. Vervolgens worden de pakjes op een duurzame, slimme en efficiënte manier opgehaald en aan huis geleverd. Daarmee ontzorgen de gemeenten hun handelaars én verminderen en verduurzamen ze verplaatsingen. Tot nu toe werken handelaars elk apart met koeriersbedrijven of ze verliezen kostbare tijd door zelf leveringen te organiseren. Klanten krijgen het comfort van ‘handfree’ shoppen via deze leverdienst en het initiatief stimuleert bovendien het lokaal shoppen.
De zogenaamde bestelbuswoede kan ook aangepakt worden. In alle steden en gemeenten rijden momenteel te veel bestelwagens rond om pakjes te leveren. Dat heeft een zware impact op de mobiliteit en op het milieu. Het zorgt voor veel verkeer en regelmatig ook voor onveilige verkeerssituaties met voetgangers en fietsers. Met dit project zullen pakjes veel meer gebundeld én vaker met duurzame vervoersmiddelen zoals cargobikes en elektrische bestelwagens worden bezorgd.
Citydepot
Leuven heeft overigens al een zeer concrete toepassing van duurzame stadslogistiek op het grondgebied. Er is namelijk een vestiging van Citydepot by BD Logistics gevestigd. Citydepot is gespecialiseerd in de zogenaamde first en last mile transporten. Het transportbedrijf zet maximaal in op het bundelen van goederenstromen aan de rand van de stad. De te leveren goederen worden aangeleverd in een hub, waar ze gebundeld worden op afleveradres. Bovendien combineren ze leveringen met retours zodat de beladingsgraad gemaximaliseerd wordt en wz maximaal de stad vol in én uit rijden. Zo besparen ze eveneens gereden kilometers. CityDepot levert zowel kleinere pakjes als paletten in de binnenstad maar ook goederen die niet in een klassieke verzenddoos of op een pallet passen, onder meer bloemen en planten, maar ook bijvoorbeeld skilatten of flessen champagne.
In een stadscentrum liggen die first en last mile zo goed als tegen mekaar en dus kan het transportmodel ook dienen voor leveringen die het grondgebied van de stad niet of nauwelijks verlaten. Je kan het model bekijken in het schema onderaan het artikel.
De stadsdistributeur maakt gebruik van een modulaire groene vloot met elektrische bestelwagens, CNG voertuigen en HVO vrachtwagens. Via een open ecosysteem werkt CityDepot ook samen met lokale fietskoeriers. In Leuven zijn dit Velo vzw, dat staat voor sociale economie met maatschappelijke waarde, en Vi-tes, die eco-correcte leveringen hoog in het vaandel dragen.

