Voorbereidingen voor kroningsfeesten volop aan de gang

Op 22 augustus starten de kroningsfeesten in Scherpenheuvel. Die zullen een combinatie zijn van drie jubilea. Honderdvijftig jaar geleden, op 25 augustus 1872, werd het Mariabeeld van Scherpenheuvel voor de eerste keer gekroond. De kerk van Scherpenheuvel werd exact honderd jaar geleden tot basiliek verheven. En het productiehuis Historalia, dat het slotspektakel van de kroningsfeesten verzorgt, zal op dat moment, in augustus 2023, tien jaar bestaan.

Uit de comfortzone

De voorbereidingen voor dat spektakel zijn ondertussen al volop aan de gang. Historalia heeft een pak succesvolle ervaring met de organisatie van grote spektakels maar die vonden in het verleden vooral plaats op het domein van het kasteel van Westerlo. De medewerkers van Historalia weten daar elke boomwortel liggen en ze werken dus een stuk op routine. Voor de voorstelling van Damiaan moeten prins Simon de Merode en zijn team zich uit hun comfortzone begeven. Damiaan wordt opgevoerd op de site tussen de Mariahal en de ruïne van het Oratorianenklooster. Dat blijkt niet zo evident. De fundamenten van dat klooster steken namelijk nog in de grond en ze werden een paar jaar geleden in kaart gebracht door een team van KULeuven. Het gaat over beschermd erfgoed en dus steek je daar niet eender wat in de grond. Niet alleen de fundamenten zijn een aandachtspunt. Ook de historische vijver van het klooster is een bekomernis. Daar staat weliswaar geen water meer in maar je kan er ook niet zomaar een tribune in neerpoten. Allicht moeten de technici van Historalia opteren voor een kleinere tribune. Als dat het geval is zouden er extra voorstellingen kunnen komen. Die zijn nu geprogrammeerd van 11 tot 27 augustus 2023. Er is elke dag een voorstelling, uitgezonderd op maandagen.

Wie geluidsoverlast vreest kan overigens gerust zijn. De muziek voor de voorstelling wordt door een symfonisch orkest live gespeeld en opgenomen. Deelnemers krijgen dat in perfecte balans binnen via een hoofdtelefoon. Dat heeft het bijkomende voordeel dat je zelf je volume kan instellen. De acteurs zingen uiteraard wel live.

Over welke acteurs zullen aantreden wil prins Simon de Merode momenteel nog niks kwijt. Pas als de contracten getekend zijn wordt de cast bekend gemaakt.

Simon de Merode bevestigt ook dat het concept van Westerlo waar de magie al begint vanaf het moment waarop je je kaartje scant, ook in Scherpenheuvel zal gerealiseerd worden. Op een vijftiental plaatsen op weg naar de festivalweide krijgen de toeschouwers tafereeltjes te zien die met de bedevaart en met de basiliek te maken hebben.

Luister naar onze podcast

Wij maakten een podcast over de kroningsfeesten met prins Simon de Merode. In de podcast- die iets meer dan 57 minuten duurt, verneem je alles over de voorstelling van Damiaan maar ook nog:

 • Waarom een Mariabeeldje eigenlijk gekroond wordt
 • Waarom de kroning van het beeld in Scherpenheuvel heel uniek is
 • Hoe en door wie de nieuwe kroon gemaakt wordt
 • Dat er nog een tweede kroontje is, voor het kindje Jezus
 • Waarom er een grote kroon in de basiliek wordt opgehangen
 • Dat er niet 1 beeldje uit de eik werd gesneden maar meer dan 40
 • Hoe de basiliek in bloemen wordt aangepakt
 • Wat de eigenlijke functie van het oratorianenklooster en de barokgang was.
 • Welke artiesten er optreden tijdens het volksfeest op zaterdag 27 augustus
 • Hoe het centrum wordt versierd
 • Wie allemaal kan meewerken aan de feesten en hoe je je aanmeldt

Geef een reactie