Populariteit van Grote Trek stijgt opnieuw

We hebben er even moeten op wachten maar vorige zondag 1 mei kon de 90ste editie van de Grote Trek eindelijk van Berchem naar Scherpenheuvel trekken. De eerste mei is klassiek een drukke dag in Scherpenheuvel. Met daarbovenop twee grote bedevaarten die dit jaar vlak na mekaar arriveerden aan de basiliek, was de sfeer van weleer een beetje terug. Dat is niet zonder belang voor Scherpenheuvel. Het is een belangrijk jaar voor het bedevaartsoord. In augustus starten de kroningsfeesten die maar om de 25 jaar worden georganiseerd. Bovendien is het exact 100 jaar geleden dat de kerk de titel van basiliek kreeg.

De Grote Trek is de meest mythische bedevaart naar Scherpenheuvel. Allicht heeft dat te maken met het feit dat er nogal wat deelnemers uit de stad zelf meestappen. Die vertrekken ‘s nachts met een gecharterde bus naar Berchem om dan te voet terug te komen. Onder meer chiro en KSA Scherpenheuvel stappen met een relatief grote groep mee.

De populariteit van deze bekende bedevaart heeft lange tijd in een dip gezeten maar de laatste jaren stijgt de aantrekkingskracht van de Grote Trek terug. De organisatie pakt de zaken communicatief wat beter aan en ook vanuit Scherpenheuvel zijn er pogingen om opnieuw meer deelnemers in de wandelschoenen te krijgen. Schepen Kris Peetermans die zelf al jarenlang fervent mee stapt, is een van de promotoren daarvan. Hij wil graag een tweede bus met deelnemers vol krijgen.

De intrede van de bedevaart in Scherpenheuvel imponeert ook omdat de Red Hackle Pipe Band de laatste kilometer mee op kop loopt. Dat is een jaarlijkse traditie waarmee de band het overlijden van hun makker Leon herdenkt. Die zakte op 4 mei 1980 in mekaar terwijl de groep stond te wachten op de bedevaarders. Dat gebeurde op de plaats waar de Red Hackle Pipe Band inhaakt bij de bedevaart. Ze brengen op voorhand ook een korte hulde aan hun overleden kameraad. In de muur rond de tuin voor het huis waar Leon in mekaar zakte, is een gedenkplaatje ingemetseld.

Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel

De bedevaart naar Scherpenheuvel zit ook in het algemeen weer in de lift. Het project van Interleuven om vier oude pelgrimswegen opnieuw in te richten kan het profiel van de bedevaarder veranderen. Het concept legt meer de klemtoon op de sportieve prestatie. Je kan hieronder naar een podcast luiteren over het project “Langs bedevaartwegen naar Scherpenheuvel”. Met schepen van patrimonium Kris Peetermans en deskundige erfgoed bij Interleuven Nina Van Meerbeeck.
De podcast duurt 33 minuten en 34 seconden.

Foto’s van de Grote Trek in 2022

One comment

Geef een reactie