Halen installeert slim cameranetwerk

Een paar jaar geleden was de plaatsing van camera’s in het openbare domein nog iets waar erg voorzichtig mee omgesprongen werd. Die rem lijkt echter helemaal van de baan. Het gemeentebestuur van Halen heeft deze week beslist om liefst 50 camera’s aan te kopen!

Burgemeester Erik Van Roelen zegt aan de kranten van Mediahuis dat het over verschillende soorten camare’s gaat. Op een aantal plaatsen komen overzichtscamera’s waarmee de omgeving in beeld kan gebracht worden. Maar er komen ook zogenaamde ANPR-camera’s die toelaten om nummerplaten te herkennen en de wagens of de bestuurders ervan te linken aan bepaalde feiten. Dat kunnen strafrechterlijke feiten zijn maar ook fiscale inbreuken zoals onbetaalde verkeersbelastingen.

De camera’s komen op zowat alle drukke plaatsen in het centrum en in de deelgemeenten. Onder meer in Loksbergen op domein Panoven en aan het sportcentrum in Zelem komen overzichtscamera’s.

De ANPR camera’s kunnen onder meer nuttig zijn om mensen met minder fraaie bedoelingen te onderscheppen. Halen heeft een afrittencomplex van de E314. Ongetwijfeld gebruiken criminelen dat als het ideale vluchtscenario. Door in die omgeving ANPR-camera’s te plaatsen wordt de identificatie gemakkelijker.

Een van de belangrijke uitdagingen van zo’n cameranetwerk is de verwerking van de beelden. Dat vraagt nogal wat inzet van personeel. De beelden mogen omwille van privacyredenen uitsluitend door politiemensen bekeken worden.

One comment

  • …Een van de belangrijke uitdagingen van zo’n cameranetwerk is de verwerking van de beelden. Dat vraagt nogal wat inzet van personeel… En geduld aan het loket want dan hebben ze geen tijd meer van het echt werk..

Geef een reactie