Protest tegen stikstofplannen krijgt nu ook steun van lokale politiek

Wielerliefhebbers zien al een paar weken beelden van protesterende boeren aan de kant van de wegen waar de grote koersen passeren. Dat protest verloopt correct en wordt goed georganiseerd. Niemand ondervindt er echt hinder van maar het valt wel op. De nationale media gaan overigens graag mee in het verhaal. Ze laten de protesterende boeren ruimschoots in beeld komen en de commentatoren geven ook telkens wat duiding mee. Morgen, woensdag 13 maart, is er opnieuw een actie. De Brabantse pijl start in Leuven en slingert daarna door het heuvelachtige landschap rond Overijse en Huldenberg. Langsheen de Moskesstraat en in de Holstheide in Huldenberg zullen tractoren en affiches geplaatst worden. Zowel de elite vrouwen als de elite mannen passeren in de namiddag meerdere keren langsheen die beklimmingen.

Er beginnen nu ook lokale politici dat protest te ondersteunen. Het Hageland heeft nogal wat gemeenten die afhankelijk zijn van de landbouw. Als de toekomst van de boeren bedreigd wordt heeft dat meteen ook impact op de gemeenten. Vorige maandag 11 april was er een protestactie in het varkensbedrijf Vanschoubroek in Zuurbemde. Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans sprak daar duidelijke taal. Reekmans vindt dat de boeren terecht woedend zijn over de stikstofplannen voor Vlaanderen. De gemeente Glabbeek zal alleszins bezwaar indienen tegen de invoering van dat plan. Reekmans roept zijn collega’s op om hetzelfde te doen. Glabbeek heeft nochtans zelf geen landbouwbedrijven die momenteel bedreigd zijn.
In gans Vlaanderen werden 40 bedrijven rood ingekleurd. Zij moeten verplicht stoppen tegen einde 2025. Onder meer in Molenstede ging eerder al een varkensbedrijf dicht als gevolg van deze maatregelen. Dat bedrijf was echter in handen van een West-Vlaamse industriële landbouwgroep en werd gerund door gastarbeiders uit Oost-Europa. Zij kozen bewust voor een financiële compensatie. Voor veel andere bedrijven is de situatie echter dramatisch. Vaak gaat het over landbouwers die voor hun toekomst afhankelijk zijn van de opbrengst hun bedrijf.
Naast de rood ingekleurde landbouwbedrijven kregen ongeveer 120 landbouwers een oranje code mee. Zij kunnen vrijwillig stoppen tegen einde 2026. Bedrijven die stoppen worden, zowel onder code rood als onder code oranje, uiteraard financieel gecompenseerd.
Naast de verplichte of vrijwillige stopzetting van een reeks bedrijven moet de varkensstapel tegen 2030 verminderen met 30 procent. Die inperking zal de ganse sector pijn doen. Nieuwe vergunningen worden erg streng beoordeeld. Er mag maximaal 0,025 procent extra belasting van de stikstofwaarden bijkomen. In waardevolle natuurgebieden komt vanaf 2028 een meststop. In de Kalmthoutse heide, de Mechelse heide, de Maten en de Voerstreek worden programma’s voor natuurherstel uitgevoerd. Voor het Turnhoutse Vennengebied heeft Vlaanderen Piet Vantemsche aangesteld als intendant. In dat gebied is de impact van de stikstofplannen het grootste.

Geef een reactie