Uitgeverij Averbode pleit in filmzalen voor meer spelend leren en lezen

14% van de kleuters is niet klaar om naar het eerste leerjaar te gaan. Naast taal, blijkt ook de fijne motoriek een probleem bij de zogenaamde “Ipad-generatie”, die meer swipet dan leest, tekent en kleurt.

Wie tijdens de paasvakantie met zijn kroost naar de cinema trekt om een familiefilm te bekijken, zal voor die film een spotje te zien krijgen waarin Uitgeverij Averbode ouders oproept om de schermtijd van hun jonge kroost te beperken. Het gaat uiteraard niet over de schermtijd in de filmzaal maar wel over de tijd die kinderen thuis voor een scherm doorbrengen. Bij uitgeverij Averbode wijzen ze op het belang van educational entertainment, dat is een dure term voor spelend lezen en leren. Te veel schermtijd en ‘brainless entertainment’ is een probleem bij onze jeugd. Het leesniveau gaat erdoor achteruit en de creativiteit van de kinderen geraakt afgebot.

Volgens bronnen bij de uitgeverij prikkelt spelend lezen in hoge mate de fantasie van onze peuters en kleuters. Dat moet blijken uit internationale vergelijkende studies, waaronder het vijfjaarlijkse PIRLS-onderzoek. De leesvaardigheid van onze jeugd gaat erop achteruitgaat. Daarom start ook de Vlaamse regering dit jaar met ‘Het Leesoffensief’, een actie om al vanaf de crèche meer verhalen voor te lezen aan kinderen.
De eerste resultaten van de Koalatest begin dit jaar toonden ook aan dat 15% van de kleuters niet taalvaardig genoeg is om naar het eerste leerjaar over te stappen. Een breder onderzoek van Uitgeverij Averbode bevestigt die cijfers: 14% van de kleuters is niet klaar om naar het eerste leerjaar te gaan. Naast taal, blijkt ook de fijne motoriek een probleem bij de zogenaamde “Ipad-generatie”, die meer swipet dan leest, tekent en kleurt.

Daarom wil Uitgeverij Averbode kleuters, jonge kinderen en hun ouders warm maken om samen meer tijdschriften te lezen en oefeningetjes te maken om beter te kunnen kleuren, knippen en plakken.

Geen brainless, maar educational entertainment

Het korte animatiefilmpje neemt kinderen en hun ouders mee in de fantasiewereld van een kleuter die op struisvogels rijdt en zijn brein aan gewichtheffen laat doen. De slogan van de spot, ‘Neem een abonnement op meer fantasie voor je kind’, past binnen de promotie van het zogenaamde educational entertainment. De Engelse term verwijst naar het gebruik van verschillende media – waaronder boeken en tijdschriften – om kinderen al spelenderwijs te laten leren.

De campagne start op 6 april in de Belgische filmzalen. Het filmpje is te zien vóór elke familiefilm die tijdens de paasvakantie getoond wordt in de verschillende vestigingen van Kinepolis in ons land.

De CM-kinderservice Skoebidoe zal alvast tijdschriften van Uitgeverij Averbode aan al zijn leden aanbieden, omdat ze het belangrijk vinden dat ouders en hun kinderen samen spelenderwijs lezen en leren.

Geef een reactie