Leuven en Hasselt ontwikkelen mobiliteitsapp voor duurzame verplaatsingen

Het stadsbestuur van Leuven en het stadsbestuur van Hasselt gaan samen een mobiliteitsapp ontwikkelen die burgers kan stimuleren om verplaatsingen naar werk, school, winkel of vrije tijd meer duurzaam te maken. Vandaag hebben duurzame mobiliteitsaanbieders elk een eigen app met telkens een apart account en betaalsysteem. Eén app waarop alle mobiliteitsdiensten in de stad te vinden zijn, moet het makkelijker maken voor burgers om te kiezen voor duurzame alternatieven voor de auto. De app zal het aanbod van trein-, bus-, deelfiets- en stepdiensten combineren. Ook aanbieders van elektrisch en publiek opladen van de wagen behoren tot de mogelijkheden.

Daarnaast is het de bedoeling om in de app een mobiliteitskrediet voor elke burger te voorzien. Door slim gebruik te maken van gebruikersdata kunnen zo gericht voordelen aangeboden worden door lokale besturen op basis van noden en voorkeuren van gebruikers. Mensen die in het centrum wonen zullen bijvoorbeeld andere vervoersnoden hebben dan zij die buiten de stad verblijven. De gebruikersdata laten toe dat publieke middelen ingezet worden waar ze het meest renderen.

Het kabinet van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondersteunt de ontwikkeling van de app met een subsidie van 653.650 euro. Er wordt ook bekeken hoe de app bruikbaar is voor alle steden en gemeenten in heel Vlaanderen.

Geef een reactie