Erfgoeddag maakt school in Diest

Erfgoeddag maakt school! Het campagnethema van Erfgoeddag 2022 moet een scholenstad als Diest uiteraard inspireren. Diest heeft meer dan 20 scholen op haar grondgebied en schepen van onderwijs Geert Cluckers bevestigt dan ook dat er op 24 april nogal wat op activiteiten gepland staan.

Ontdek hier het volledige aanbod.

Kantroute ‘Zo geleerd’

Kant in Vlaanderen pakt uit met een kantroute op verschillende locaties in Diest. De Kantroute start in de Sint-Catharinakerk op het Begijnhof met de tentoonstelling ‘Zo geleerd’. Daarna gaat de route veder langsheen de kapel van het Sint-Elisabethgasthuis en stadsmuseum De Hofstadt. Via demonstraties laten ze je kennismaken met het kantklossen.

 • Tijdstip: zondag 24 april van 10 tot 18 uur & maandag 25 april tot en met zondag 1 mei van 13 tot 16 uur 
 • Organisator: Kant in Vlaanderen vzw
 • Locaties: Sint-Catharinakerk – kapel Sint-Elisabethgasthuis – stadsmuseum De Hofstadt
 • Reserveren: tot en met maandag 25 april om 17 uur via www.kantinvlaanderen.be.
 • Meer info: www.kantinvlaanderen.beinfo@kantinvlaanderen.be; 013 33 40 02

Op woensdagnamiddag 27 april en zaterdagvoormiddag 30 april kan je een workshop kantklossen volgen. Per workshop zijn er 10 plaatsen beschikbaar. Probeer jij het ook eens? Reserveer nu alvast je plaatsje via www.kantinvlaanderen.be.

Open Depot Dag             

Wist je dat de stad Diest kilometers historisch en modern archief bezit? En dat het grootste gedeelte van de kunstcollectie van de stad Diest bewaard wordt in een depot? Kom deze collecties uitzonderlijk ontdekken tijdens de Open Depot Dag op zondag 24 april.

 • Tijdstip: zondag 24 april van 13 tot 17 uur
 • Organisator: dienst Erfgoed en Museum i.s.m. Stadsarchief Diest
 • Locatie: Stadsarchief Diest, Peter Dorlandcentrum, Grauwzustersstraat 10, 3290 Diest
 • Reserveren: tot vrijdag 22 april via museum@diest.be of 013 35 32 09.
Expo ‘De klas van weleer            

In het stadsarchief en het museumdepot bevindt zich een mooie collectie schoolerfgoed. Ontdek deze uitzonderlijke collectiestukken tijdens Erfgoeddag in de leeszaal van het stadsarchief en waan je in een klas van weleer.

 • Tijdstip: zondag 24 april van 13 tot 17 uur
 • Organisator: dienst Erfgoed en Museum i.s.m. Stadsarchief Diest                            
 • Locatie: Stadsarchief Diest, Peter Dorlandcentrum, Grauwzustersstraat 10, 3290 Diest 
 • Reserveren: niet nodig! Doorlopend toegankelijk tussen 13 en 17 uur.
 • Meer info: museum@diest.be; 013 35 32 09.
Film ‘Het onderwijs vroeger en nu’       

Het onderwijs maakte in de afgelopen eeuw een ongeziene evolutie door. Tijdens verschillende interviews met leerlingen en leerkrachten van vroeger en nu, beleven we deze evolutie in recordtempo. Want hoe ging dat nu ook al weer met die schoolreizen? Wat gebeurt er op de speelplaats? En zijn er memorabele leerkrachten die we zeker niet mogen vergeten? Tijdens de film ‘Het onderwijs vroeger en nu’ herontdek je het onderwijs in Diest.

 • Tijdstip: zondag 24 april van 13 tot 17 uur
 • Organisator: dienst Erfgoed en Museum en Stadsarchief Diest
 • Locatie: Stadsarchief Diest, Peter Dorlandcentrum, Grauwzustersstraat 10, 3290 Diest 
 • Reserveren: niet nodig! Doorlopend toegankelijk tussen 13 en 17 uur.
 • Meer info: museum@diest.be; 013 35 32 09.
Wandeling met de Erfgoedapp: Diestse scholen door de eeuwen heen

Ontdek de Diestse scholen van de middeleeuwen tot nu met de Erfgoedapp op je smartphone. Download gratis de Erfgoedapp en zoek de wandeling Diestse scholen door de eeuwen heen. De startlocatie van de wandeling is de Lakenhalle, scholenstraat 4, 3290 Diest.

 • Tijdstip: de Erfgoedapp is op elk moment beschikbaar
 • Organisator: dienst Erfgoed en Museum             
 • Locatie: stadscentrum Diest      
 • Meer info: museum@diest.be; 013/35.32.09
Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel: inwandeling

Op 24 april 2022 is het zover, dan wandelen we de pelgrimsroutes uit de 4 windstreken officieel in. Dit in de voetsporen van onze voorouders, maar ook van Sint-Jan Berchmans, Diestenaar en patroon van de scholieren.

Interleuven ging tijdens via een projectcafé op zoek naar de mooiste én veiligste route naar Scherpenheuvel. Op 24 april kan je deze wandeling van Diest naar Scherpenheuvel ontdekken. Ontdek bovendien het bijhorende erfgoed: maak kennis met een keerskat en brand een kaarsje. Ben je sportief aangelegd? Geniet dan van de pelgrimsroute als natuurloop. Ook vanuit Tremelo, Landen en Herselt vertrekken pelgrimsroutes.

Ook scholen zelf gaan op pad doorheen geschiedenis

Stad Diest heeft in de week na Erfgoeddag nog extra activiteiten in petto voor lokale scholen. Die kunnen zich inschrijven voor museumbezoekjes op kindermaat, een rondleiding met oud-gedienden in het Pegasusmuseum of zelfs een workshop om apothekersassistent voor een dag te worden in de oude Gasthuisapotheek.

Geef een reactie