Provincie Vlaams-Brabant start campagne tegen zwerfvuil in waterlopen

Wie het betere broedwerk van de ooievaars komt bewonderen in het Webbekoms Broek, wordt voortaan op een enigszins speelse wijze geconfronteerd met een harde waarheid. Er staat sinds vorige zondag een symbolisch bordje met de eenvoudige tekst” Hier begint de zee”.

Gedeputeerde voor Waterlopen Bart Nevens kwam dat eigenhandig neerpoten. Hij had daarvoor zelfs een nagelnieuwe spade mee gebracht maar die kon ongebruikt weer in de laadbak van zijn dienstwagen. De gedeputeerde plantte het bordje gewoon in een opgestuwde molshoop. Geen gedoe met gegraaf en vuile schoenen dus.

Het belang van de boodschap die dat bordje bevat kan echter niet onderschat worden. Water blijft een van de belangrijkste bronnen van sluikstorten. Dat heeft onder meer te maken met het psychologische effect dat het zwerfvuil verdwijnt. Het zinkt of het drijft mee met het water. Dat zwerfvuil wordt pas visueel een probleem als het begint op te hopen aan een hindernis, een brug of een sluis bijvoorbeeld.

De niet zichtbare impact van sluikstorten in water begint zich echter manifest af te tekenen. Bij steeds meer mensen worden microplastics in het lichaam gevonden. Gedeputeerde Nevens wees er in het Webbekoms Broek op dat ons drinkwater uiteindelijk een product is van grondwater maar ook steeds meer van stromend water en dat het dus geen goed idee is om dat water stelselmatig te vervuilen.

Het team van het Webbekoms Broek maakte de problematiek ook visueel duidelijk met een wandeling door het mooie gebied. Ongerept, hadden we bijna geschreven. Maar dat is het niet helemaal. Want ook hier, in volle natuur, komt zwerfvuil aangedreven met de waterlopen die het broek nat moeten houden. Zeker na periodes van hoog water spoelt er nogal wat viezigheid aan in het natuurdomein.

De provincie Vlaams-Brabant start, samen met de gemeenten en Mooimakers, een brede sensibilisatie-, communicatie- en opvolgingscampagne. De provincie gaat daarbij ook meer inzetten op handhaving. Ze stelde al 4 toezichthouders aan die gepast kunnen optreden bij sluikstort in en langs waterlopen. Ook overtredingen binnen de vijfmeterzone worden aangepakt. Materialen die er achtergelaten worden horen daar niet thuis, want ze kunnen de oevers beschadigen, hinderen de vrije doorgang voor onderhoud, en kunnen in de waterloop terechtkomen. Het gevolg hiervan is vervuiling van het milieu en een hogere factuur voor de opruimingskosten of de herstellingswerken.

Geef een reactie