Crowdfunding voor Duracell batterij die vleermuizenhotel wordt

De heraanleg van de Ter Heidelaan in Aarschot betekende het einde van de bekende Duracell batterijen die op de rotonde aan de splitsing met de Aarschotsesteenweg stonden. Het energiemonument verdween echter niet helemaal. Steven Van Vlasselaer, de zaakvoerder van Het Wit Toreke, had een plan om minstens een van de iconische batterijen te redden. Hij praatte erover met kunstenaar Wilfried De Cock en met natuurwachter Gerd Verbruggen van het Agentschap Natuur en Bos, dat eigenaar is van het natuurdomein Meetshovenbos dat achter Het Wit Toreke ligt.

Het trio kwam met een opmerkelijk plan om de grootste batterij om te vormen tot een verblijfplaats voor vleermuizen. Dat zou The Battery gaan heten. De link naar batterijen is niet zo moeilijk te maken maar a bat is ook de Engelse term voor vleermuis.

Het vleermuizenhotel moet uiteindelijk in het Meetshovenbos komen maar Wilfried De Cock wil The Battery daar niet zomaar neerpoten. Hij wil er eerst een mooi stukje kunst van maken.

The Battery krijgt een schildering die gebaseerd wordt op het werk van Escher. Dat is een Nederlandse kunstenaar uit de vorige eeuw die vooral werkte met geometrische vormen en vlakken. Op het dak van het winterverblijf komt een figuur met vleermuisvleugels in Cortenstaal. Dat zal 2 meter op 3,5 meter groot worden.

De kosten voor de aanpassing van de binnenzijde van het vleermuizenhotel komen op de rekening van Natuur en Bos. Zij betalen dus voor het comfort van de beschermde beestjes. De aankleding wordt gefinancierd door Het Wit Toreke, Proxy Delhaize Betekom en de community.

De community, dat zijn wij allemaal. Of ten minste de mensen die het werk van Wilfried De Cock willen ondersteunen. De Cock maakte een reeks van vijftig kunstvliegertjes die je kan aankopen. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar het project The Battery. Wie dat wil kan na aankoop zijn of haar naam laten aanbrengen op een plakkaat die in de omgeving van het kunstwerk zal komen.

Je kan The Battery (in opbouw) en de kunstvliegertjes gaan bekijken in het atelier van Wilfried De Cock aan de Meyerveldstraat 63 in Rillaar. De kunstenaar organiseert een reeks open dagen. Die zijn op zondag 3 april en verder op zaterdagen en zondagen 9 en 10 april, 16 en 17 april, 23 en 24 april en op 30 april en 1 mei, telkens van 10 uur tot 18 uur.

Geef een reactie