N-VA topper Lorin Parys verlaat politiek en wordt CEO van de Pro League

Het was vanmorgen al belangrijk speculatief politiek nieuws maar in de loop van de dag kwam er ook bevestiging. N-VA topman in Leuven en ondervoorzitter van de partij Lorin Parys stapt uit de politiek en zou CEO worden van de Pro League, dat is de nationale voetbalbond. Het woordje zou mag ondertussen op de schop. De aanstelling van Lorin Parys in die functie werd vanmiddag bevestigd.

Die overstap is een stevige schok voor de Vlaams nationalistische partij. Lorin Parys wordt over de partijgrenzen heen beschouwd als een zeer capabel en betrouwbaar politicus. De man heeft ook een duidelijk centrumprofiel met grote expertise in de zorg- en welzijnssector. Bovendien komt hij in feite uit het bedrijfsleven. Dat profiel is eigenlijk precies wat N-VA nodig heeft in 2024. Onder meer daarom zou partijvoorzitter Bart De Wever zeer veel vertrouwen gehad hebben in Lorin Parys en heeft de partijgoeroe blijkbaar nog stevige pogingen gedaan om hem te overhalen om aan boord te blijven.

Lorin Parys zetelt momenteel als gemeenteraadslid in Leuven, hij heeft ook een zitje in het Vlaams Parlement en is ondervoorzitter bij N-VA. In 2018 werd hij door zijn partij duidelijk geprofileerd als kandidaat burgemeester in de universiteitsstad. Dat haalde hij niet maar het was ook geen cadeau. Louis Tobback heeft jarenlang gewerkt aan zijn eigen opvolging en die job kon Mohamed Ridouani eigenlijk nauwelijks ontglippen. N-VA haalde in Leuven wel de beste score ooit.
Dat hij door de partijleden werd verkozen als ondervoorzitter tegenover Theo Francken was dan weer wel een stevige opsteker en vanuit die positie moest zijn politieke toekomst eigenlijk relatief vlot kunnen geplaveid worden. Vooral ook omdat hij door Bart De Wever als een van zijn belangrijke steunpilaren en adviseurs wordt beschouwd.

De vraag is dan ook waarom Lorin Parys plots opstapt om de grote baas bij de voetbalbond te worden. Dat antwoord zou wel eens zeer eenvoudig kunnen zijn. Parys werkte eerder al voor Club Brugge en hij stond ook een tijdje aan het roer bij Uplace, een vastgoedproject van huidig mede-eigenaar en voorzitter van Club Brugge. Vincent Mannaert, de huidige manager van Club Brugge, werd samen met RSC Anderlecht voorzitter Wouter Vandenhaute door de Pro League gemandateerd om een nieuwe CEO te zoeken. Gezien de banden uit het verleden kwamen zij allicht uit bij Lorin Parys. Ook al omdat Wouter Vandenhaute zakelijke belangen heeft in het Leuvense en hij daarom Lorin Parys vrij goed zal kunnen inschatten. Die inschatting zal ook gedeeltelijk gebaseerd zijn op het prestigieuze cv van Lorin Parys. De man heeft een master in de rechten aan de KU Leuven maar bekwaamde zich verder aan de Stellenbosch universiteit in Zuid-Afrika en aan de New York University of Law. Hij heeft verder een MBA van Vlerick Management School. Samen met zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven en in de politiek maakt hem dat tot een uitstekende kandidaat om het financieel puin bij de voetbalbond verder te ruimen en te werken aan een nieuwe sportieve basis voor de Belgische topclubs en een volgende generatie Rode Duivels. Het zwaar geladen loonzakje zal allicht ook wel een rol gespeeld hebben.

Geef een reactie