Ludiek protest tegen sluiting openluchtzwembad Halve Maan

De verontwaardiging over de aangekondigde sluiting van het openluchtzwembad op het provinciaal domein Halve Maan in Diest, kreeg zaterdagmiddag een creatieve twist. Op de sociale netwerksite Facebook werd eerder tijdens de week opgeroepen om in badkledij naar de Grote Markt te komen op het moment dat de extra gemeenteraad over de sluiting zou plaats vinden. Die oproep werd goed opgevolgd. Uiteraard waren de ochtendzwemmers van de partij maar zij kregen het gezelschap van tientallen, bont geklede sympathisanten die allemaal dezelfde simpele eis hebben. Het provinciebestuur moet de botte beslissing over de sluiting van het openluchtzwembad in 2026 herdenken.

Opvallend! Er waren zelfs mensen uit Kessel-Lo die zich solidair toonden met Diest. Ook in Kessel-Lo wil de provincie het openluchtzwembad sluiten en, net zoals in Diest, vervangen door een wat vaag plan om te investeren in wateranimatie voor de kleinsten. De sluiting in Kessel-Lo is zelfs al aangekondigd voor 2025. In Huizingen gaat het openluchtzwembad per direct dicht.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Film: Freddy Ector

Extra gemeenteraad

Om 14 uur vond een extra gemeenteraad plaats over de situatie van het zwembad. Het enige agendapunt was een motie die gezamenlijk werd ingediend door de meerderheidspartijen Open Diest en DDS en oppositiepartijen Groen Diest en Vooruit Diest. In die motie vraagt het stadsbestuur van Diest dat het provinciebestuur zwemmen in openlucht alleszins mogelijk zou blijven maken. In een aantal andere provincies worden daarvoor ecologisch meer verantwoorde alternatieven ontwikkeld, vaak onder de vorm van zwemvijvers met een strandzone. Dat zou ook in Diest moeten mogelijk zijn. Het stadsbestuur suggereert ook om de verdere ontwikkeling van dat plan te bekijken samen met meerdere gemeenten in de regio. In de onmiddellijke omgeving is niet meteen een alternatief beschikbaar en de sluiting van het domein zou een impact hebben voor de inwoners van zowat alle gemeenten in de omgeving van Diest.
Opvallend in de motie is dat het idee om een binnen- en buitenzwembad op de site van de Halve Maan te ontwikkelen in een PPS-constructie, opnieuw komt boven drijven. Die suggestie werd eerder door de provincie Vlaams-Brabant weg geschoven waardoor het stadsbestuur van Diest op zoek moest naar een alternatieve locatie voor het binnenzwembad.

Enkel N-VA onthoudt zich

De motie werd uiteindelijk goedgekeurd door de indieners ervan, Open Diest, DDS, Vooruit en Groen maar ook door Vlaams Belang. Enkel N-VA onthield zich. De partij kon zich niet vinden in de tekst van de gezamenlijke motie.
Volgende dinsdag 22 maart, staat de beslissing over de eventuele sluiting van het zwembad op de agenda van de provincieraad.

Geef een reactie