Sammy Mahdi bezoekt Oekraiense mama en roept op om officiele kanalen te blijven gebruiken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi bracht op vrijdagnamiddag 17 maart een bezoek aan een gastgezin uit Tielt-Winge dat momenteel een zwangere Oekraïense mama met dochter opvangt.

Moeder Iryna en haar dochter Solemiia zijn afkomstig uit Novy Rozdil, vlakbij Lviv, in het westen van Oekraïne. Ze vluchtten op 25 februari weg naar Slovenië en kwamen op  9 maart toe in België. Daarna kwamen de Oekraïense mama en haar dochter in Tielt-Winge terecht na dispatching via Fedasil en de gemeente.

Ze verblijven daar bij Maarten Cannaerts en Kris Van Nieuwenhuysen. Heel het gezin is sterk geëngageerd in diverse verenigingen in de gemeente. Maarten en Kris willen met dit engagement om iemand op te vangen aan hun kinderen meegeven dat solidariteit belangrijk is.

#plekvrij

De oproep #plekvrij van staatssecretaris Sammy Mahdi leverde heel snel een grote buffer van ongeveer 40.000 crisisplaatsen in steden en gemeenten op. In Tielt-Winge zijn er vandaag 53 plaatsen beschikbaar. De gemeente heeft niet alleen een mooi aanbod aanbod aan opvangplaatsen. Volgens schepen van Sociale Zaken Gert Van denstorme hebben ook heel wat mensen zich als buddy aangemeld.

Toch zijn er ook aandachtspunten bij de campagne #plekvrij. Oekraïners die nood hebben aan crisishuisvesting moeten zich wel blijven melden in het registratiecentrum in Brussel. Ze worden daarna door Fedasil naar steden en gemeenten gedispatcht. De voorbije weken hebben echter heel wat burgers en organisaties zich via Facebookgroepen georganiseerd om mensen op te vangen. Staatssecretaris Mahdi vindt die solidariteit van burgers om mensen op te vangen erg waardevol maar hij roept de mensen wel op om enkel opvang via de officiële kanalen aan te bieden. Gezinnen die vandaag al iemand opvangen via andere kanalen, melden dit beter snel bij hun gemeente. Zo krijgen de lokale besturen zicht op wie er allemaal in hun gemeente verblijft en kan controle mogelijk gemaakt worden.

Momenteel zijn er al 3 miljoen Oekraïners op de vlucht voor oorlog. Wie vanuit Oekraïne naar België komt heeft recht op tijdelijke bescherming in ons land. De Oekraïners moeten zich aanmelden in een specifiek registratiecentrum in paleis 8 op de Heizel. Sinds de start van de registraties op 3 maart werden reeds meer dan 12.000 mensen geregistreerd.

I

Geef een reactie