Stijgende coronacijfers maar carnavalstoet en kermis mogen doorgaan

Volgende zondag 20 maart trekt de erg populaire carnavalstoet van Scherpenheuvel door het centrum van de stad. Dat is nochtans niet evident want het stadsbestuur kon pas twee weken geleden toestemming geven voor de stoet. Dat had alles met de overgang naar code geel te maken. In die fase vallen de meeste beperkingen weg en wordt het behapbaar om een belangrijk publiek event te organiseren. Maar zelfs dan was het erg kort dag om een toch wel complex evenement aan te durven. Het team van carnavalskeizer Marc Coomans heeft de voorbereidingen van de stoet echter altijd blijven verder zetten en dat maakt dat er zondag carnaval kan gevierd worden rond de basiliek.

Stijgende coronacijfers

Toch was er opnieuw even twijfel. De coronacijfers stijgen wereldwijd en in ons land maakte het UZ Leuven gisteren al bekend dat ze een reeks minder dringende ingrepen uitstellen omdat de druk op het ziekenhuis te hoog is. Vaak gaat het om patiënten die omwille van andere redenen worden opgenomen maar ook besmet blijken met covid-19. De crisiscel in Scherpenheuvel-Zichem heeft gisteren de situatie geëvalueerd en ziet geen reden om in te grijpen in de carnavalsactiviteiten. Zowel de kermis als de stoet kunnen dus doorgaan.

Verkeershinder

De kermis wordt opgebouwd op 17 maart en is open van 18 tot en met 21 maart. De attracties staan op de Zuidervest en in principe is er geen extra verkeershinder, enkel de parkeervakken waar de kermis staat zijn uiteraard niet bruikbaar. De kermis heeft wel impact op de wekelijkse markt op zaterdag 19 maart. De kramen die op de Zuidervest staan, schuiven op naar de August Nihoulstraat van de rotonde tot aan de parking naast het stadhuis. Dat gedeelte van de weg wordt afgesloten. In de Prattenborgstraat en het Prattenborgplein wordt éénrichtinsgverkeer ingesteld. Het verkeer vanuit Diest wordt omgeleid langs het Albertusplein en de Basilieklaan.

Op zondag 20 maart is de verkeershinder uiteraard belangrijker. Vanaf 12 uur zijn er verkeersomleidingen op de Mannenberg aan de verkeerslichten, op de Steenweg Scherpenheuvel ter hoogte van de Vossekotstraat, in de August Nihoulstraat ter hoogte van de Houwaartstraat en in de Diestsestraat ter hoogte van Op ’t Hof.

Er is eenrichtingsverkeer van kracht in de Groenstraat en de Eggersberg (tussen Ballaarstraat en August Nihoulstraat) in de richting van Scherpenheuvel, en in de Frans Smeyersstraat (tussen August Nihoulstraat en Ballaarstraat) in de richting van Diest.

Geef een reactie