Half oogst wordt een toeristisch topweekend in het Hageland

Het weekend van 13, 14 en 15 augustus wordt een absoluut topweekend in het Hageland. In Bekkevoort wordt de truckshow opnieuw georganiseerd en in Schaffen staat in dat weekend de International Oldtimer Fly&Drive In op de affiche. Beide events moesten de vorige jaren worden afgeblazen omwille van de coronapandemie. Maandag 15 augustus is dan weer een van de belangrijkste bedevaartdagen in Scherpenheuvel.

Op vrijdagavond 12 augustus en zaterdagochtend 13 augustus rijden zo’n 800 veeltonners het terrein tegenover het sportpark De Heide op. Voor de truckers is het een soort netwerkweekend met veel toffe informele ontmoetingen en feestjes. Het valt telkens weer op hoe smetloos proper dat al de trucks er bij staan. Blinkend chroom en plaatwerk en nauwkeurig gestofzuigd velours in de cabines. Die cabines zijn meestal op een heel persoonlijke manier aangekleed. Truckers zijn fier op hun machine! En dat tonen ze graag.

Trucks zijn uiteraard het verbindend element van de Truckshow in Bekkevoort maar door de jaren heen is het evenement veel breder uitgegroeid. De organisatoren bieden de ganse dag en vooral ‘s avonds een uitgebreide catering aan. Er zijn ook permanentoptredens van schlagerzanger, populaire bands en dj’s. Op het cateringterrein staat een kleine kermis. Dat brede aanbod maakt van de truckshow een populaire dagtrip waar een paar duizend bezoekers naartoe trekken. De apotheose op zondagnamiddag is een impressionante rondrit van tientallen trucks door een groot gedeelte van het Hageland.

Datzelfde weekend moet je niet alleen je ogen op de weg houden. Ook in de lucht is er spektakel te zien. De 37ste International Oldtimer Fly&Drive In staat weer in de steigers in Schaffen. Dat moet een van de grootste events in zijn soort in West-Europa zijn. Het militaire vliegveld van Schaffen wordt vanaf vrijdagavond 12 augustus vol gebunkerd met honderden oldtimervoertuigen. Auto’s, bromfietsen, tractoren en eigenlijk alles wat wielen heeft en kan rijden verzamelt op de dropping zone van de para’s. Het hoofdaccent ligt uiteraard op de oldtimer vliegtuigjes die vanuit gans West-Europa komen aangewaaid. In de jaren voor corona zorgde het stuntteam van de Red Devils voor spektakel en de ploeg van coördinator Koen Bosmans knoopt nu opnieuw aan meet die traditie.

Het toeristisch topweekend eindigt in Scherpenheuvel. Maandag 15 augustus is het half oogst en dat is een van de belangrijkste bedevaartdagen rond de basiliek. Het karakter van de bedevaart in Scherpenheuvel is het laatste decennium geëvolueerd. Een bezoek aan de basiliek is een onderdeel van een dagtrip in de regio. Het toeristisch aan bod is ondertussen voldoende rijk en divers uitgebouwd om daar zelfs een meerdaagse trip van te maken. Op 12, 13, 14 en 15 augustus is er meer dan voldoende aanleiding om dat ook effectief te doen.

Geef een reactie