Leuven goed voorbereid voor opvang Oekraiense oorlogsvluchtelingen

In Leuven lijken ze goed voorbereid te zijn op de komst van een grote groep oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. De opvang gebeurt er door het onthaalteam voor vluchtelingen en een team van vrijwilligers. Zij bekijken in eerste instantie of de mensen uit Oekraïne een verblijfplaats nodig hebben, of ze bij familie of vrienden kunnen verblijven, of ze medische zorgen nodig hebben en of er schoolgaande kinderen zijn. Veel Oekraïners kunnen terecht bij familie of vrienden. Als ze geen verblijfplaats hebben, zorgen de onthaalteams voor noodopvang in een hotel en op de Scheutsite. Naast de aanmelding in Leuven, moeten Oekraïense vluchtelingen zich ook aanmelden in het registratiecentrum in Brussel, om hun verblijfstatuut ‘tijdelijke bescherming’ in orde te brengen.

De Scheutsite wordt volop klaargemaakt om er vluchtelingen voor een aantal maanden te kunnen huisvesten. Het aantal opvangplaatsen is uitgebreid van 90 naar 210. De stad heeft ook een 90-tal opvangplaatsen voor kortverblijf. Volgens burgemeester Mohamed Ridouani is er een mix van opvangplaatsen voor korte als lange termijn nodig omdat het nog lang niet duidelijk is hoe lang de oorlog zal duren.

Na de bed, bad en brood opvang bekijkt men ook de begeleiding voor Oekraïense vluchtelingen rond wonen, werken, lessen Nederlands, onderwijs, psychosociale bijstand en medische zorgen. Dat gebeurt met een reeks partners, onder meer met de eerstelijnszone maar ook met de KU Leuven, UCLL, en een reeks organisaties en bedrijven.

Gastgezinnen en tolken

352 Leuvenaars hebben zich ondertussen aangeboden als gastgezin, voor 1 of meerdere mensen en voor enkele weken of zelfs maanden. Een 160-tal kandidaat-gastgezinnen volgden een infosessie met meer toelichting en ruimte voor vragen. 90 Leuvenaars bieden hun diensten als tolk aan en worden daarbij begeleid. KU Leuven organiseert ook een snelcursus vertalen. Ook de Leuvense buddies worden ingeschakeld, om Oekraïense gezinnen mee te ondersteunen. Volgens burgemeester Ridouani zijn er nog elke dag aanmeldingen als opvanggezin of als tolk.

One comment

Geef een reactie