Infomomenten over opvang Oekraieners in Diest

In de meeste Vlaamse gemeenten worden momenteel een lange reeks initiatieven genomen om de stroom oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. In Diest gaat het stadsbestuur zoveel mogelijk initiatieven in de stad proberen te coördineren. Er komen twee infomomenten, respectievelijk voor mensen die een verblijfplaats aanbieden en voor mensen die op een andere manier willen helpen.

Inwoners hebben ondertussen al zo’n 120 particuliere verblijfplaatsen aangeboden. Er zijn ook heel wat mensen die niet meteen iemand in huis kunnen nemen maar wel op een andere manier willen helpen. Het stadsbestuur heeft daarom een webpagina aangemaakt met twee luiken. Wie een verblijfplaats aanbiedt kan die registreren in een specifiek luik van die site. Wie op een andere manier wil helpen kan dat melden in het tweede gedeelte van de webpagina. Onder meer tolken en buddies die de mensen wegwijs kunnen maken in de stad zullen erg van pas komen.

De website waar je je kan melden is www.diest.be/oekraine

Naast de 120 opvangplaatsen bij particulieren zal het stadsbestuur op zoek gaan naar collectieve opvangmogelijkheden. Dat kunnen bijvoorbeeld lege hotels of rusthuizen zijn maar ook vaccinatiecentra die momenteel minstens tijdelijk gesloten zijn, zijn een optie. Vlaanderen kent de gemeenten een eenmalige premie van duizend euro toe per collectieve opvangplaats. Die moet dan wel minimaal drie maanden beschikbaar blijven.

Infomomenten

De twee infomomenten voor inwoners van Diest zijn op deze dagen:

  • Infomoment over noodopvang: donderdag 17 maart, 20 uur, Sint-Joriszaal stadhuis (Grote Markt 1, Diest)
  • Infomoment over andere hulpinitiatieven: maandag 21 maart, 20 uur, Sint-Joriszaal stadhuis (Grote Markt 1, Diest)

Geef een reactie