Carnavalstoet Scherpenheuvel wordt topeditie met meer dan 40 praalwagens, dansgroepen en drumfanfares

Vorig weekend gaf burgemeester Manu Claes zijn fiat voor de carnavalstoet in Scherpenheuvel. Dat is een direct gevolg van de omschakeling naar code geel. Die stoet staat al op 20 maart in de agenda’s. Weinig andere organisatoren zouden op die korte tijd een event van die amplitude in mekaar kunnen boksen maar het team van de keizer van carnaval, Marc Coomans, zet dit jaar opnieuw een stoet neer alsof corona nooit bestaan heeft.

Ervaring en netwerking levert op

De organisatoren van de stoet in Scherpenheuvel zijn altijd voorzichtig gebleven in hun communicatie maar ze hebben achter de schermen wel stevig doorgewerkt aan de opbouw van de carnavalstoet. Marc Coomans beschikt ook over een zeer breed netwerk in het wereldje. Keizer Marc, Guy Van Loo en Nathalie Laeremans werken al negen jaar met hetzelfde team aan dit project. Ze kregen dit jaar versterking van Yves Tiereliers, een man met veel organisatorische ervaring.
Op zondag 20 maart trekken liefst veertig groepen door het centrum van de stad. De organisatoren van de stoet in Scherpenheuvel bouwden de afgelopen negen jaar een reputatie op van spectaculaire praalwagens, afgewisseld met originele dans- en livemuziekbands. Omdat er zeer veel stoeten afgelast zijn zal die stoet er dit jaar nog spectaculairder uitzien.

Dansgroepen, drumfanfares en unieke praalwagens

Stoetverantwoordelijke Nathalie Laeremans heeft onder meer twee carnavalsgroepen uit Aalst laten laten boeken. Een ervan is de knappe dansgroep die ook tijdens de laatste editie in 2019 al veel aandacht trok rond de basiliek. Verder zijn er nogal wat bekende carnavalsgroepen uit Limburg. Daar zijn de belangrijkste stoeten geschrapt en de verenigingen zijn bijzonder blij dat ze alsnog in Scherpenheuvel mee kunnen doen. Dat geldt ook voor de Biersussen uit Balen en voor de Gilde van Tielebuis uit Diest. Die verenigingen hebben allebei een nagelnieuwe praalwagen die ze voor de eerste keer kunnen showen in Scherpenheuvel. Een van de attractiepolen van de stoet rond de basiliek is de livemuziek. Het team van Marc Coomans pakt dit jaar uit met de drumfanfare Michaël uit Nijmegen. Ze zijn de absolute top in hun genre in de Benelux.

Je kan verder lezen onder de afbeeldingen

Het parcours van de stoet is onveranderd. De start gebeurt in de Molenstraat en carnavalvierend Scherpenheuvel slingert daarna door zowat alle straatjes van het centrum. Je kan de stratenlijst onderaan bekijken. Op de delicaatste punten begeleiden een twintigtal stewards de groepen. Er was nog een vervelende hindernis in de Koning Albertstraat. Daar staat al maandenlang een bouwkraan die nauwelijks lijkt gebruikt te worden. Burgemeester Claes neemt nu het initiatief om de kraan te laten weghalen zodat de stoet er zeker kan passeren. De stoet eindigt met een stevige afterparty in het zaaltje op de Zuidervest achter de brandweerkazerne

Sterke omkadering

De organisatoren van de stoet zijn overigens enthousiast over de steun die ze krijgen van het stadsbestuur en de politie. Waar dat nuttig is worden nadarhekkens geplaatst en er is een veilig verkeerscirculatieplan opgesteld. De brandweer spreidt de interventievoertuigen op strategische plaatsen buiten de zone waar de stoet passeert. Dat laat toe om alert te reageren op eventuele oproepen.
In het kader van corona gelden er geen beperkingen meer. De politiemensen van zone Demerdal passen wel een zero tolerantie toe op alcohol voor bestuurders van praalwagens. Zij moeten attesteren dat ze over de juiste kwalificatie beschikken en ze worden net voor aanvang van de stoet gecontroleerd.

Je kan verder lezen onder de afbeeldingen

Veel organisatoren van carnavalstoeten hebben al een paar jaar geen activiteiten meer kunnen doen. Dat heeft een stevige impact op de financiële reserves. Het is een publiek geheim dat niet alleen een aantal organisatoren maar ook carnavalsgroepen op een aantal plaatsen zelf afhaken omwille van die reden. In Scherpenheuvel is dat duidelijk niet het geval. De organisatie heeft een slim financieel model ontwikkeld waardoor ze nu zelfs extra middelen kunnen inzetten. De organisatie van de stoet staat centraal in die werking en alle andere activiteiten van de vereniging zijn erop gericht om het financieel plaatje rond te krijgen. Onder meer de eetdag van de organisatoren kreeg vorig jaar meer dan zevenhonderd deelnemers. De lokale ondernemers van Scherpenheuvel blijven het initiatief ook steunen. Na corona heeft ondernemend Hageland zuurstof nodig. De carnavalstoet zorgde er negen jaar lang voor dat telkens duizenden mensen naar Scherpenheuvel afzakten. Voor een aantal handelaars resulteert dat in onmiddellijk rendement, voor een aantal anderen garandeert de stoet return op termijn. Alleszins is de organisatie van carnavalstoet op dit niveau een belangrijke meerwaarde voor het imago van de stad.

CARNAVALSSTOET – ZONDAG 20 MAART 2022  – VERTREK 14.33 UUR

Traject van de stoet

Bouckaertstraat (vertrek)  -> Rozenkranslaan (vertrek) ->  Molenstraat  ->  Noordervest  ->  Rozenkranslaan  ->  Isabellaplein  ->  Albertusplein  ->  Brouwerijstraat  ->  Zuidervest  ->  August Nihoulstraat (schouwing)  ->  Basilieklaan  ->  Koning Albertstraat  ->  Michel Janssensstraat  ->  August Nihoulstraat  ->  Prattenborgstraat  ->  Prattenborgplein  ->  Diestsestraat  ->  Albertusplein  ->  Basilieklaan (ontbinding).

De opstelling van de reclamestoet gebeurt op de parking aan de Molenstraat

Parkeren

– Parking Mariahal, Spordel (130 plaatsen) – te bereiken via de Diestsestraat
– Parking Boemelke, Basilieklaan (138 plaatsen)
– Parking G.C.De Egger, August Nihoulstraat (415 plaatsen) – niet bereikbaar tijdens de stoet
– Parking Kerkhof, Molenstraat (175 plaatsen) – niet bereikbaar tijdens de stoet

Informatie

Marc Coomans | +32 476 450230

Volg carnaval in het Hageland op onze pagina https://holahageland.net/carnaval-2022/
We verzamelen daar nuttige info en zotte fotoreeksen

One comment

Geef een reactie