Hayabusa mikt pas in 2024 opnieuw op topniveau

Hayabusa, dat is het laatste decennium toch vooral een synoniem geworden voor succes en wereldtitels in het skydiven. Indoor of outdoor, militair of in de open categorie, het maakte de jongens allemaal niks uit, ze pakten gouden medailles aan de lopende band. Aan al dat succes lijkt nu, althans tijdelijk, even een einde te komen. De vervanging van David Grauwels in het skydiverskwartet kon nog zeer snel zonder kwaliteitsverlies opgevangen worden. Nu ook Andy Grauwels uit het basisteam stapt, moet het team opnieuw investeren in de opbouw van ervaring en automatismen. Het doel is om in 2024 opnieuw op het hoogste schavot te staan. De kampioenschappen in 2022 en 2023 lijken te vroeg te komen.

Supertalent Michele Silvi integreert zich probleemloos

Vorig jaar in november werd Hayabusa nog wereldkampioen formatiespringen bij de militairen in Qatar maar een paar dagen later volgde verrassend nieuws. Andy Grauwels kondigde aan dat hij wilde stoppen als lid van Hayabusa. Eerder zette ook zijn broer David Grauwels al een stapje opzij. Hij werd cameraman van het team.

David Grauwels werd als skydiver vervangen door het Italiaanse supertalent Michele Silvi. David kende Michele al langer en hij wist zeer goed dat de Italiaan op internationaal niveau een van de weinigen was die snel voldoende niveau kon halen om de onwaarschijnlijke reeks overwinningen van Hayabusa te kunnen verlengen. Administratief was dat echter niet evident. Hayabusa is een onderdeel van de Belgische defensie en enkel militairen kunnen lid zijn van het team. Michele Silvi had de Italiaanse nationaliteit en was ook helemaal geen militair. Uiteindelijk werd die knoop snel ontward. Michele verbleef drie maanden in Arlon en mocht zich daarna lid van de Belgische strijdkrachten noemen. In geen tijd kon de altijd vriendelijke Italiaan zich inwerken in de automatismen van de ploeg. Dat is niet evident want laten we wel wezen, skydiven op dit niveau is veeleisend. De snelheid van uitvoering vergt maximale lichaamsbeheersing, opperste concentratie en eindeloze training. Maar het lukte. Hayabusa bleef op hoog niveau presteren en werd in augustus 2021 wereldkampioen in de open categorie in het Siberische Tanay. In november deden ze dat nog eens netjes over tijdens de militaire wereldkampioenschappen CISM in Qatar.

Topatleet wordt topcoach

Op 24 november 2021 stapte, na David Grauwels, ook Andy Grauwels uit het team. Andy nam een paar maanden de tijd om duidelijkheid te geven over zijn toekomst. Vorige week maakte hij bekend dat hij in het skydiverswereldje blijft maar dat hij verder gaat als coach. Andy is gehuwd met de Spaanse Nana Lopez. Allicht zullen die coachingactiviteiten grotendeels gebeuren in Empuriabrava, het Spaanse trainingsoord voor skydivers waar ook Hayabusa vaak naartoe trekt. Op Facebook zijn de reacties en de appreciatie voor de prestaties van Andy Grauwels overweldigend. Andy was zonder enige twijfel een van de beste skydivers ooit en als coach kan hij een onschatbare ervaring aanreiken. Anderzijds zal zijn vervanging geen eenvoudige klus worden voor Hayabusa.

Vervanger heeft tijd nodig

Ondertussen is bekend wie de opvolger wordt van Andy Grauwels. Dat is Neal Willems uit Zolder. Ook hij is geen militair maar Neal legde ondertussen zijn medische en psychologische proeven af bij defensie. Op 19 april begint hij aan zijn opleiding in Leopoldsburg.

Neal Willems heeft 1800 sprongen op zijn conto maar de integratie in een topteam zoals Hayabusa vraagt een heel zware inspanning. Ook daar wordt echter al werk van gemaakt. Hayabusa trainde vorige week in Skydive City Zephyrhills in Florida. Ze hebben daar 77 sprongen gedaan, wat relatief veel is. Dat de automatismen nog moeten aangescherpt worden blijkt echter uit de uitslag van de Shamrock Showdown competitie waar ze tegen Arizona Airspeed uitkwamen. De Amerikanen waren jarenlang de taaiste challenger van Hayabusa maar in Florida waren ze zonder enige discussie de betere ploeg. Arizona Airspeed won de competitie met 262 punten tegen 212 voor Hayabusa. De Amerikanen wonnen ook alle tien manches.

David Grauwels relativeert die uitslag echter. In de huidige situatie is het volgens hem niet realistisch om uit te gaan van overwinningen. Ervaring opdoen en automatismen uitbouwen staat nu voorop. In april treedt de ploeg aan in de wereldbeker indoor in Charleroi. Ook daar is de kans klein dat Hayabusa de overwinning pakt. Het team mikt resoluut op de wereldkampioenschappen 2024 in Israël. Dan moeten de automatismen op punt staan en kan Hayabusa volgens David Grauwels weer beginnen aan een langere periode van overwinningen en titels.

Geef een reactie