Nieuw nummer voor Card Stop

Even opletten als je je bankkaart kwijt bent of als je vermoedt dat ze gebruikt wordt door oplichters. Je belt dan best zo snel mogelijk Card Stop maar dat doe je vanaf vandaag best op een ander nummer. Dat nummer is 078 170 170. De wijziging werd mogelijk door de nieuwe telecomwetgeving en het heeft een aantal voordelen.

Het oude nummer 070 344 344 zal de komende jaren nog in gebruik blijven om een vlotte transitie naar het nieuwe nummer te garanderen. Dat nummer is echter betalend en kost 30 cent per minuut. Het nieuw nummer 078 170 170 is een regulier nummer, zonder bijkomende kosten. Je betaalt dus voor een gewone oproep en je krijgt geen extra kosten meer aangerekend om een probleem met je betaalkaart te melden.

Wanneer bel je best naar Card Stop

Je neemt telefonisch contact op met de diensten van Card Stop bij diefstal of verlies van je debet- of kredietkaart. Card Stop blokkeert je betaalkaarten.

Ook wanneer je je kaart nog in bezit hebt en je bepaalde verrichtingen op je rekeninguittreksels niet herkent of als je je persoonlijke pin- of responsecode hebt doorgegeven aan een oplichter, bel je naar Card Stop en naar je bank. Sinds vorige maand heeft de website van Card Stop een nieuwe pagina, waar alle contactinformatie per bank terug te vinden is: https://cardstop.be/nl/home/ik-wil-blokkeren/Blokkeer-via-uitgever.html.

De banksector overlegt momenteel om te bekijken of een verdere uitbreiding van de diensten van Card Stop mogelijk is, namelijk het blokkeren van de digitale bankkanalen tot je rekeningen (bijvoorbeeld je bank-app). Dit is echter een complexe oefening, die de nodige analyse vergt.  

824.127 oproepen in 2021

Het 070-nummer van Card Stop werd gelanceerd in 1993 door Belgische banken, als centraal contactpunt voor de blokkering van de verschillende betalingsproducten van banken. Zo’n centraal contactpunt is tot op vandaag nog steeds uniek in Europa. Kaarthouders hoefden slechts één nummer te bellen om al hun betaalkaarten van één of meerdere financiële instellingen te laten blokkeren.

Dat de diensten van Card Stop intussen goed ingeburgerd zijn, blijkt uit de cijfers: in 2021 ontving Card Stop 824.127 oproepen. De meeste oproepen werden geregistreerd tijdens de maanden juli en september en gebeuren voornamelijk wanneer klanten hun kaart verliezen (67%), maar ook wanneer ze zijn opgelicht via het internet (25%) of in geval van diefstal (8%) door pickpockets of carjackers.

Geef een reactie