Huis van Maria vangt 60 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op

De oorlog die momenteel in Oekraïne woedt zorgt voor een gigantische stroom vluchtelingen die ongetwijfeld nog stevig zal aangroeien. In gans Europa is de solidariteit bijzonder groot. Ook in België. In Scherpenheuvel-Zichem zijn ondertussen meer dan 150 opvangplaatsen beschikbaar. Dat is opmerkelijk veel. Onder meer in het Huis van Maria dat gevestigd is in de vroegere school van de Ursulinen, werden 100 kamers vrij gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Vorige vrijdagavond kwam een eerste bus met mensen uit het oorlogsgebied aan in Scherpenheuvel. Het zijn hoofdzakelijk vrouwen en kinderen. Dat is logisch. Mannen tussen 18 en 65 mogen Oekraïne momenteel niet verlaten omdat ze opgevorderd worden om tegen de Russen te vechten.

Zaterdag kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi al even op bezoek. Hij werd ontvangen door onder meer burgemeester Manu Claes.

Vluchtelingen uit Oekraïne worden momenteel niet beschouwd als asielzoekers. Ze kunnen visumvrij naar België reizen voor een periode van 90 dagen. Op Europees niveau wordt gewerkt aan een tijdelijk verblijfsrecht voor Oekraïners. Als dat geactiveerd wordt kunnen Oekraïners zich registreren en krijgen ze, na een veiligheidscontrole, een verblijf van één jaar in België. Dat is verlengbaar. Ze moeten geen asielprocedure doorlopen. 

OP deze website vind je meer informatie over de opvang van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen: https://info-ukraine.be/nl

Geef een reactie