Lolands breekt alle records en schenkt 91.277 euro voor onderzoek naar ALS

De negende editie van Lolands die in september 2021 plaats vond, heeft een recordopbrengst opgeleverd. Tim Van Kerckhoven kon een cheque van liefst 91.277 euro overhandigen aan de onderzoekers van de KULeuven. Dat bedrag is meer dan het dubbele van de hoogste opbrengst ooit. Tim bedankte in zijn speech expliciet alle vrijwilligers die deze onwaarschijnlijke prestatie mogelijk gemaakt hebben.

Het festival moest vorig jaar nog zonder kinderanimatie doorgaan. Tijdens een normale editie is de wei van André en Magda Laevers op zaterdagnamiddag een van de tofste kinderspeelparken van Vlaanderen. Dat was nu niet het geval maar er kwamen in 2021 veel meer jonge twintigers afgezakt naar de festivalweide. Op vrijdag waren er 4000 betalende bezoekers en op zaterdag waren er dat 6000. Het festival was daarmee ook weken op voorhand volledig uitverkocht.

Die bezoekers hadden ook geweldig veel goesting om er een stevige party van te maken. De tapkranen hebben permanent open gestaan tijdens het festival en de catering draaide op volle toeren. Lolands was een van de eerste festivals dat weer kon doorgaan na een lange periode van stilte op de podia. Het op dat moment pas ingevoerde CST had nauwelijks impact op het enthousiasme van het publiek.

De derde factor voor de bijzonder hoge opbrengst van het festival is de goodwill van de sponsors. Die hebben een extra inspanning gedaan om het wegvallen van de editie 2020 te compenseren. Met succes.

De opbrengst van Lolands gaat al negen jaar lang naar het onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van ALS. In totaal heeft het Laevers fonds nu 385.516 euro geschonken aan het team van professor Philip Van Damme. De professor was zelf verontschuldigd maar hij stuurde twee van zijn doctoraatstudenten naar Den Egger in Scherpenheuvel. Die benadrukten het belang van dat zogenaamde ongebonden geld. De KU Leuven beschikt al sedert 2014 over een van de grootste teams wereldwijd in het onderzoek naar ALS. Naast drie hoofdonderzoekers bestaat die ploeg uit tien doctoraatstudenten, een groep laboranten en een paar administratieve krachten. Dat is enkel mogelijk dankzij de steun van onder meer het Laevers fonds en Lolands.

Tiende editie

Dit jaar vieren ze bij Lolands de tiende editie en dat belooft een hele speciale te worden. De DJ-boot die vorig jaar werd toegevoegd, wordt een blijvertje. Er is ook al één naam bekend van een artiest die op de affiche komt. Met Metejoor staat een van de meest beloftevolle Belgische artiesten in september 2022 op de wei in Schoonderbuken.

Metejoor brak in januari 2021 helemaal door met de single “1 op een miljoen”, een duet met de Nederlandse Babet. Het nummer werd opgepikt door radiozenders in Vlaanderen én Nederland en kreeg een lang leven in de hitlijsten, wat resulteerde in een eerste nummer 1 hit met platina-status in de Ultratop. Het nummer werd intussen al tien miljoen keer gestreamd. Daarmee is het van de grootste Vlaamse hits van 2021.

Vlak voor de zomervakantie bracht Metejoor, samen met Emma Heesters, de tandemhit “Rendez-vous” uit. Dat nummer stond wekenlang op nummer 1 in de Vlaamse Ultratoplijst én in de Nederlandse Top40 en heeft ondertussen méér dan vijf miljoen streams op de teller.

Metejoor speelde vorig jaar méér dan 30 zomerconcerten. Hij stond onder meer op Werchter Parklife met Suzan & Freek. Na vijf jaar hard werken en bouwen aan een eigen, herkenbaar repertoire, en met twee mega-hits op zak, is Metejoor één van de vaste waarden in de Vlaamse en Nederlandse showbizz.

Geef een reactie