Internationale Vrouwendag focust op volgende generatie vrouwen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding daarvan organiseert de stad Leuven op woensdag 9 maart de festivaldag WHO’S NEXT dat in het teken staat van de volgende generatie getalenteerde vrouwen, hun successen en hun valkuilen.

Op vraag van de stad stelde Elke Neuville, tv-maker en medeoprichter van productiehuis De Chinezen, een namiddag- en avondprogramma samen met onder andere intieme voorstellingen van Nele Needs A Holiday, werk van Zoë Demoustier, creatieve workshops voor kinderen en een sofagesprek onder leiding van Karine Claassen.

Schepen van gelijke kansen Lies Corneillie verduidelijkt dat ze in Leuven Internationale Vrouwendag ieder jaar vanuit een andere invalshoek bekijken. Dat doen ze door jaarlijks  een specifiek thema te kiezen en telkens samen te werken met nieuwe partners Dit jaar focussen ze in op de nieuwe generatie vrouwen die opstaan en op de wisselwerking tussen generaties die tot sterke samenwerkingen en verrassende inzichten leidt.

WHO’S NEXT

Met een titel als WHO’S NEXT willen ze in Leuven expliciet inzoomen op het jong geweld (m/v/x) dat staat te trappelen om hun dromen en idealen met de wereld te delen. Het is tegelijk ook een oproep om naar elkaar te luisteren, en om vooroordelen over ‘de jeugd van tegenwoordig’ of ‘de boomers’ even te laten voor wat ze zijn. Elke Neuville hoopt dat het programma zowel jonge wildebrassen als oude betweters en iedereen daartussenin kan bekoren.

Getalenteerde vrouwen nemen de dag over

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven een stukje van het programma mee te pikken, hebben de organisatoren ervoor gekozen om de festivaldag niet op maar daags na Internationale Vrouwendag, op een woensdagnamiddag en -avond, te laten plaatsvinden.

In de namiddag zijn er in OPEK intieme voorstellingen van Nele Needs A Holiday, een tragikomisch songschrijver op zoek naar de handleiding van het leven. Ze onderneemt voortdurende pogingen om die onbegrijpelijke warboel genaamd menselijke relaties te ontcijferen. Ook het werk van Zoë Dumoustier zal in de namiddag te bewonderen zijn in OPEK. Dumoustier ontvouwt in Unfolding an Archive een beeldarchief van twintig jaar oorlogsverslaggeving. Speciaal voor WHO’S NEXT maakte ze een installatie die geluiden, interviews en beelden uit de voorstelling en het maakproces laat zien. 

In maakleerplek organiseert Steam Studio twee workshops voor kinderen tussen vier en twaalf jaar. Ouders kunnen ondertussen genieten in de filmhoek van enkele kortfilms van nieuw talent, geselecteerd door Cinema ZED.

De festivaldag wordt afgesloten met boeiende salongesprekken in OPEK over ontmoetingen die de toekomst waarmaken en verwachtingen naar een nieuw morgen, met Karine Claassen, Machteld Libert, Zoë Demoustier en Sarah Bekambo afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Falup Tsar. Het volledige festivalprogramma vind je op www.leuven.be/internationale-vrouwendag.

Women on Film

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag  zet ook Cinema ZED traditiegetrouw de schouders onder een programma met een focus op vrouwen en film, én de diverse krachten en strijdpunten die hiermee gepaard gaan. Dit jaar vertoont ZED de weergaloze docureeks Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema van bekroond filmmaker Marc Cousins.  De reeks vormt een wonderlijke inkijk in de belangrijke rol die vrouwen speelden vanaf de prille begindagen van de cinema tot nu. Cinema ZED brengt deze cinematografische reis in vijf avondvullende afleveringen, telkens gekoppeld aan gesprekken met cineasten, producers en (film)activisten.

Praktisch

Op voorhand reserveren is verplicht en kan via www.leuven.be/internationale-vrouwendag. Een festivalticket kost 7 euro (1,40 euro met UitPAS) en geeft toegang tot alle activiteiten van WHO’S NEXT in OPEK en maakleerplek. Tickets bestellen kan tot en met 8 maart.

Het festivalticket is niet geldig voor Women on Film. Daarvoor koop je een apart ticket. Je kan een ticket kopen voor elke aflevering apart of voor de hele reeks op de website van Cinema ZED: www.cinemazed.be/nl/film/women-film.

De salongesprekken worden simultaan vertaald in Vlaamse gebarentaal. Wie extra ondersteuning nodig heeft of vragen heeft over de toegankelijkheid van de activiteiten, mailt naar toegankelijkheid@leuven.be.

WHO’S NEXT is een organisatie van stad Leuven en Elke Neuville i.s.m. OPEK, Cinema ZED en maakleerplek.

Geef een reactie