Schaffen verwelkomt pastoor Karel Loodts

Hij woont nog even in de schaduw van de basiliek van Scherpenheuvel maar binnenkort verkast priester Karel Loodts definitief naar Schaffen. Hij is daar ondertussen al een tijdje actief als parochiepriester in Sint-Hubertus Schaffen en Vleugt Schaffen.

Jef Busschots test positief

Karel Loodts neemt in Schaffen de plaats in van pater Jef Busschots. Die was meer dan tien jaar pastoor in de deelgemeente. De plechtige overdracht was gepland tijdens een misviering waar de twee priesters, samen met abt van abdij Averbode Marc Fierens, zouden voorgaan. Een mis met drie heren dus, zoals dat vroeger met veel respect genoemd werd. Jef Busschots legde echter een positieve covidtest af en moest in quarantaine. In extremis werd een digitale verbinding gelegd tussen de pastorie van Webbekom, waar Jef Busschots verblijft, en Sint-Hubertus in Schaffen. Op die manier kon priester Busschots nog een kort afscheidswoordje plaatsen en kon hij ook de viering zelf volgen.

Een man van het volk

Tijdens de misviering toonde priester Karel Loodts zich als een man van het volk. Hij gebruikt in zijn erediensten eenvoudige, voor iedereen begrijpbare taal. Een misviering is per definitie een aaneenschakeling van rituelen en daar ontsnapt ook een volkse priester als Karel Loodts niet aan. Hij bouwt echter voldoende luchtigheid in waardoor er een sfeer van verbondenheid ontstaat.

Lovende woorden

In de viering las lector Agnes Verboven voor uit een brief van deken Luc Van Hilst.

De oude stenen van jullie kerkgebouw worden met de nodige zorg behandeld en versterkt. De levende bouwstenen echter die alles dragen, zijn jullie! Springlevend!

Gaston Didden sprak namens de Landelijke Gilde en hij bevestigde pastoor Karel Loodts als de nieuwe proost van de landelijke gilde van Schaffen.

Voorzitter van de parochieploeg Jan Thomassen benadrukte dat zowel de afscheidnemende pastoor Busschots als de nieuwe pastoor Karel Loodts beiden respect, waardering en dankbaarheid verdienen.

Na de misviering was er een receptie in de Gildenzaal in Schaffen. Fanfare Sint-Hubertus zorgde voor het muzikale accent.


Karel Loodts is 56 jaar en afkomstig uit Tielen. Hij werkte aanvankelijk als stukadoor maar op dertigjarige leeftijd koos hij voor het priesterschap. Karel volgde zijn opleiding in Nederland waar hij later ook nog 21 jaar bleef wonen. Vorig jaar kwam hij terug naar België om pastoor te worden in de pastorale zone Diest.


Je kan hieronder een aantal foto’s in verlaagde resolutie bekijken.

Alle foto’s (31 stuks) vind je op deze fotopagina: https://holahageland.net/schaffen-verwelkomt-pastoor-karel-loodts/

Geef een reactie