Tielebuis gaat op kroegentocht in centrum Diest

Niet alleen in Zichem zetten ze de carnavalsbloemekes buiten op Vette Dinsdag. Ook in Diest organiseert de Gilde van Tielebuis een kroegentocht. Voorzitter Nico Tuerlinckx vindt het belangrijk dat de carnavalsgilde het straatcarnaval levend houdt. Dat straatcarnaval was in Diest zo goed als verdwenen, onder meer omdat veel kroegbazen de deuren van de zaak op dinsdagavond sloten. De laatste jaren veranderde die mentaliteit echter. De mensen kwamen verkleed naar de popverbranding en bleven daarna ook plakken in de binnenstad. Een aantal kroegbazen speelden daar op in en zorgden voor carnavalssfeer in hun zaak. Het is die dynamiek die ze bij Tielebuis willen levend houden.

Ze hebben bij de carnavalsvereniging overigens de smaak goed te pakken. Op zaterdag 2 april organiseren ze namelijk een carnavalsbal in de Hallezaal. Op zondag 3 april trekken ze dan opnieuw verkleed van kroeg naar kroeg door het centrum. In principe zou op die dag de internationale carnavalstoet door de stad laveren. Die gaat dit jaar echter niet door omdat nogal wat groepen afhaakten. Onder meer ook de buitenlandse delegaties zagen de verplaatsing niet zitten.

Dat de stoet niet kan doorgaan is wel een stevige afknapper voor de vereniging. Ze hebben een ganse winter hard geklust om de nieuwe praalwagen klaar te krijgen en dat is ook gelukt. Helemaal nutteloos is dat werk overigens niet. Tielebuis rijdt alleszins mee in de stoet in Aarschot op zaterdag 26 maart en allicht doen ze dat ook in de stoet van Scherpenheuvel op zondag 20 maart.

2 comments

Geef een reactie