Geen carnavalstoet in Diest, ook Hanekap op de Keiberg afgelast

De Gilde van Tielebuis gelaste eerder alle carnavalsactiviteiten in Diest af maar de internationale carnavalstoet stond wel nog steeds op de planning. Ook die is nu echter geschrapt. De stoet in Diest staat nochtans pas op zondag 3 april gepland. Alle pandemieparameters lijken momenteel gunstig te evolueren en de switch naar code oranje en in maart zelfs naar code geel blijft mogelijk. De afgelasting heeft dan ook niet direct te maken met de besmettingscijfers of met de opnames in de ziekenhuizen. Nogal wat carnavalsgroepen zouden zelf afhaken. Onder meer de groepen die uit het buitenland komen, hebben hun deelname geannuleerd. In de stoet in Diest lopen nogal wat groepen uit Nederland mee en een van de vaste waarden is de carnavalsgroep uit het Duitse Dillenburg.
Diegenen die wel willen komen vragen dan weer een financiële tussen komst die veel hoger is dan in de jaren voor de pandemie. Dat is niet haalbaar voor de Gilde van Tielebuis. De vereniging geeft zelf aan dat ze al drie jaar geen inkomsten hebben en dus financieel zeker geen overschot hebben.
In een mededeling wijzen de leden van de Raad van Elf er ook op dat er op de Markt van Diest duizenden mensen samen stromen. Vooral de Nederlandse delegatie gaat daar al voor de doortocht van de stoet redelijk uit de bol. In de huidige omstandigheden lijkt dat nog steeds een risico.

De viering van het vijftigjarig bestaan van de carnavalsvereniging moet dus opnieuw voor minstens een jaar worden opgeschoven.

Het mag dan binnenkort wel code geel zijn, maar een bij carnavalstoet organiseren komt veel meer kijken dan enkel een kleurcode van wat mag en niet mag. Na 3 jaar van geen inkomsten, het afzeggen van onze buitenlandse vrienden en het lage aantal inschrijvingen hebben we deze moeilijke beslissing moeten nemen. We willen een degelijke stoet aan onze inwoners geven en geen “kwakkel” editie.

Voorzitter Niko Tuerlinckx
Carnavalvierend Hageland aarzelt

In Schoonderbuken hebben de Bezembinders eerder al aangegeven dat zij geen stoet zullen organiseren in 2022. In Scherpenheuvel wacht organisator Marc Coomans op de beslissing die het overlegcomité vandaag zal bekend maken. In Zichem is de stoet uitgesteld naar zaterdag 9 april. In Aarschot blijft het voorlopig stil. Allicht zullen ze ook daar snel een beslissing nemen. Om een carnavalstoet te organiseren heb je heel wat voorbereiding nodig.

Op de Keiberg zijn ze ondertussen wel duidelijk. De eeuwenoude hanekap en de stoet van de Hanekappers gaat dit jaar niet door. De stoet op de Keiberg is in principe gekoppeld aan de stoet van Zichem. De Hanekappers verhuizen dus niet mee naar april. Dat zou ook moeilijk liggen want de stoet in Zichem verhuist niet alleen van datum maar ook van dag. In plaats van op zondag viert Zichem hopelijk carnaval op zaterdag. Er is in dat weekend dus geen ruimte voor de Keiberg. De hanekappers organiseren op 26 februari wel een carnavalsbal in café De welkom en ook de uitbetaling van de spaarkas gaat op die dag door.

In Tienen werd de carnavalstoet al eerder afgelast maar daar is nu ook de carnavalskermis geschrapt. Die kermis staat in principe tijdens het krokusverlof op de Grote Markt. De herinrichting van dat plein is echter nog niet helemaal klaar. Het stads bestuur geeft er voorrang aan om dat helemaal af te werken maar een opstelling van de kermis zou die werken vertragen. Het bestuur vreest ook dat de kermis zonder carnaval te weinig bezoekers zou aantrekken.

Geef een reactie