Akkoord over aanleg spoorwegtunnel voor fietsers in Langdorp

De spoorwegovergang aan de Oppenstraat in Langdorp werd in 2019 gesloten voor alle verkeer. Even verderop aan de  Oudenstokstraat werd de spoorwegovergang gesloten voor het autoverkeer. Bromfietsers, fietsers en voetgangers kunnen daar nog wel door. De spoorwegovergang aan de Winterstraat ging dicht na het dramatische ongeval waarbij een jonge bestuurder overleed. 

De sluiting van de spoorwegovergangen kadert in de strategie van Inrabel om op termijn het spoorwegverkeer zo veel mogelijk conflictloos in te richten. 

Dat heeft uiteraard praktische consequenties. In Langdorp bijvoorbeeld, werd door de sluiting het ruiternetwerk onderbroken.

Tunnel ook toegankelijk voor ruiters

Aan die situatie komt volgend jaar een einde. Het stadsbestuur sloot een samenwerkingsovereenkomst met Infrabel om een tunnel te bouwen onder de spoorweg tussen de Oudenstokstraat en de Opperstraat. Officieel heet het een fietstunnel maar er wordt ook rekening gehouden met de ruiters. De tunnel zal bijvoorbeeld 3,20 meter hoog zijn om toe te laten dat paard en ruiter er veilig doorheen geraken.

In de directe omgeving van de tunnel wordt de fietssnelweg F26 aangelegd. De tunnel zal met een oprit verbonden worden met die F26. 

De effectieve start van de werken voor de aanleg van de spoorwegtunnel is gepland in 2023.

Geef een reactie