Nieuw buurtbos in Wilsele en bedrijfsbos in Tielt-Winge

Het was een goed weekend voor het bosareaal in onze regio. In de Armand Meyswijk in Wilsele werd een buurtbos aangeplant dat 280 m² groot is. Eerder werden ook al buurtbossen aangeplant in het Lemmekesveld in Heverlee en de Désire Mellaertstraat en de centrale werkplaatsen in Kessel- Lo.

Schepen van openbaar groen Lalynn Wadera legt de voordelen uit van zo’n buurtbos. De grote variatie aan inheemse struiken en bomen trekken insecten en vogels aan. Groen in de stad brengt rust en verkoeling, het zorgt voor gezonde lucht en een gezonde bodem en het werkt verbindend.

Kloempen

In tegenstelling tot de voorgaande buurtbossen, waar de stad zoveel mogelijk bomen en struiken plantte op één kleine oppervlakte, bestaat de opbouw van dit buurtbos uit in verschillende zogenaamde kloempen. Dat zijn pakketten met dicht aangeplante jonge bomen. Rondom de kloempen planten ze telkens verschillende soorten heesters of struiken. Die dienen als bescherming, en ze duwen met hun eigen snelle groei ook de bomen vlugger omhoog. Hierdoor versnelt de natuurlijke ontwikkeling van het bos. In een later proces kiest de stad dan 1 of 2 bomen uit per kloemp die als toekomstboom kan doorgroeien. Deze toekomstbomen bestaan uit drie soorten: de Fladderiep, Noorse Esdoorn en de zomereik.

Het buurtbos gaat vooraf aan een volledige opwaardering van de Armand Meyswijk. Bewoners kregen hierover al een uitgebreid infomoment in december.

In Tielt-Winge werd vorige zaterdag een bedrijfsbos aangeplant wordt door een aantal bedrijven, die het bovendien openstellen voor iedereen die er wil van genieten. Die aanplant kadert in het project Forest FWD, een concept waarmee bedrijven zich engageren om een bos aan te planten en die aanplant daarna gebruiken als onderdeel van hun een duurzame merkenstrategie. De aanplant gebeurde dor het online boekhoudplatform Visma-Yuki, contentbureau Pantarein Publishing uit Haacht, en Pantarein Water, een bedrijf gespecialiseerd in circulaire waterzuiveringsoplossingen. Het bedrijfsbos in Tielt-Winge wordt ongeveer 2.750 m2.

Geef een reactie