Fusie Tessenderlo-Ham pas in juni 2022 zeker van 3 miljoen euro extra

De gemeenten Ham en Tessenderlo fusioneren ten laatste op 1 januari 2025. Vlaanderen stimuleert zo’n fusies met een flinke financiële injectie. Het gewest neemt een deel van de schulden over van de gemeenten die betrokken zijn bij zo’n fusie. Einde 2021 werd er in de twee gemeenten alles aan gedaan om het gezamenlijke inwoneraantal boven 30.000 te krijgen. Dat scheelde namelijk een slok op de borrel. Als ze die drempel niet zouden halen was de tussenkomst in de schuld 9 miljoen euro. Als ze er wel boven kwamen werd dat 12 miljoen euro. Op 27 december 2021 tikten ze af op 29.986 inwoners. Op 31 december was er toch nog witte rook. De veertien ontbrekende zieltjes waren blijkbaar gevonden, wat op nogal wat plaatsen tot enige verbazing aanleiding gaf.

De finale bevestiging voor het inwonersaantal zou rond 20 januari 2022 komen maar dat blijkt te optimistisch. Stabel, de overheidsdienst die alles in ons land statistisch in kaart brengt, laat vandaag weten dat ze de definitieve inwonersaantallen van de gemeenten pas in juni 2022 definitief kunnen bekend maken. Tot zo lang is het dus enigszins bang afwachten voor de toekomstige fusiegemeente. Met drie miljoen extra schuldverlichting kan je al wat uitrichten uiteraard.

Geef een reactie