Topfotograaf Martin Verheyden selecteert modellen op uitstraling en integriteit

Het blijft bijzonder hard gaan voor topfotograaf Martin Verheyden uit Diest. Vorig jaar ging de man met pensioen na een lange carrière in de reclamewereld en als docent fotografie en beeldbewerking in scholengroep Adite. Martin vond daardoor eindelijk voldoende tijd om zijn ideeën over fotografie en beeldbewerking en de rol die modellen daarin kunnen spelen, zelf inhoud te geven. Hij richtte zijn eigen studiootje M-Fantasy op en dat heeft de fotografiewereld geweten.

De naam van Martin Verheyden is ondertussen niet meer weg te branden uit de websites en de sociale media van gespecialiseerde fotoplatformen en magazines. Zijn werk wordt bijna dagelijks en wereldwijd gepubliceerd en bekroond met awards. Onder meer in Canada en Rusland kreeg de fotograaf recent een bijzonder prestigieuze onderscheiding.

Iconische proporties

Sommige foto’s krijgen zoveel belangstelling dat ze een haast iconische proportie aan nemen. Onder meer “The Girl with the Pumpkin” met de Diesterse Roberta Herea als model, sleepte ondertussen 76 awards binnen. De foto verscheen ook zes keer op de frontpagina van een gespecialiseerd magazine. Met “The Girl with the Pumpkin” tracht de fotograaf het werk van de Nederlandse meester Johannes Vermeer na te bootsen. Hij maakte een vrijstaande foto van het model en plaatste daar een 17de eeuws interieur achter. Voor het kleurengamma stapte Martin Verheyden af van de warme gouden kleuren van Rembrandt en Vermeer en hij koos voor een meer maanachtig tintje.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Schoonheid is subjectief, uitstraling is veel relevanter

Het geheim achter dat succes is uiteraard de enorme knowhow waarover dit monument van de fotografie beschikt. Maar er is nog een reden waarom Martin Verheyden het verschil maakt. De fotograaf legt een groot deel van de verdiensten bij zijn modellen die hij op een wel heel specifieke en respectvolle manier selecteert en benadert. Martin stapt bewust af van het klassieke criterium dat een model gekozen wordt op basis van schoonheid. Dat is volgens de fotograaf een subjectieve benadering. Ieder mens is mooi op zijn eigen specifieke manier. Hij gaat ervan uit dat vooral persoonlijkheid en uitstraling het verschil kunnen maken. Precies daarom werkt Martin het liefst met mensen die geen ervaring hebben als model. Zij hebben nog niet de klassieke ingeslepen reflexen en dat laat de meester-fotograaf toe toe om zijn eigen klemtonen te leggen. Martin Verheyden kiest ook vaak voor integere modellen die niet provocerend overkomen. Dat geeft zijn foto’s een heel eigen, zachte en benaderbare stijl.

Topfotograaf deelt kennis

Martin Verheyden heeft er in zijn lange carrière een punt van gemaakt om zijn bijzondere expertise te delen met collega’s. Volgende zaterdag is hij vanaf 14 uur aanwezig in het ijs-, wijn- en koffiesalon Icefisher in het vroegere station van Zichem. Amateurfotografen die meer informatie willen over zijn aanpak of op zoek zijn naar tips en advies kunnen daar gratis langs lopen. Martin brengt ook een paar van zijn modellen mee. Onder meer Roberta Herea is persoonlijk aanwezig.

Je kan bij Icefisher ook een deel van zijn nieuwste project Return to Narnia bekijken. De fotograaf gaat daarin op zoek naar wezens van een volk dat verborgen zit in een andere wereld. Return to Narnia verwijst naar de zevendelige kinderboekenreeks De Kronieken van Narnia waarvan meer dan honderd miljoen exemplaren werden verkocht in 47 landen. Voor Martin Verheyden zijn deze vijftien werken nog maar een opstapje naar een reeks van ongeveer zestig beelden. Die gaat hij op locatie maken in de vijf Vlaamse provincies en in een aantal zuidelijke provincies in Nederland. De fotograaf is zeer goed thuis in kringen die wel vaker te vinden zijn op bijeenkomsten waar ze sprookjes- en nimfachtige kleren en attributen dragen. De bedoeling is om aan deze mensen regelmatig een locatie bekend te maken waar de modellen dan, volledig opgedirkt, zelf naar toe kunnen komen. De locaties zullen altijd te maken hebben met kunst buiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie